Välj kartsajt: kyrkor

Kata Gårdskyrka

4.3 i "vägt snittbetyg" (3)

På höjden bakom Varnhems klosterruin har arkeologiska utgrävningar gjort fynd av en vikingatida storgård med en gårdskyrka och kristna gravar från 900-talet. Kyrkan måste vara en av de allra första som byggts i Sverige. Kyrkans krypta är utgrävd och går att se i golvet av en utställningshall. Kanske är den Sveriges äldsta bevarade rum. Området har fått namnet Kata gård efter vikingakvinnan Kata, vars runristade grav hittats på platsen.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Ruin efter en medeltida gårdskyrka. Troligtvis en av de allra äldsta kyrkobyggnaderna i Sverige. På platsen hittades tidigare en medeltida runhäll där namnet Kata nämndes - Vg 79 M. En mycket sevärd plats!Ruinen efter Kata gårdskyrka  15 maj 2019. Foto: Åke Johansson.

    2 0 2023-02-07 kl. 16:15
  • Betyg: 5Här det här en en unik plast. Här har man varit några gånger.

    1 0 2022-07-28 kl. 07:52
  • Betyg: 4Det var en sensation när utgrävningar utanför Varnhems klosterruin 2005 gjorde fynd av kristna gravar och en gårdskyrka, som visade att kristendomen varit etablerad långt innan munkarna anlade sitt kloster. Fynden talar för att Västergötland kristnades senast på 900-talet.

    Den första kyrkan på platsen var en träkyrka byggd omkring år 1000. Några decennier senare ersattes den av en stenkyrka, vars kvarvarande murar grävts fram. Resterna av kyrkan, som alltså är en gårdskyrka från vikingatiden, är nu överbyggda av en utställningshall som berättar om områdets rika historia. Mycket sevärt!

    1 0 2022-07-26 kl. 09:08

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Kata Gårdskyrka gillar även:

   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun
   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Västerplana kyrka
Götene kommun
   Gökhems kyrka
Falköping kommun

Visa alla kyrkor nära...