Välj kartsajt: kyrkor

Askeby kyrka

4.2 i snittbetyg (8)

Askeby kyrka är en kyrka som ligger i Åkerbo församling i Linköping kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Som så många redan sagt är det en ovanlig och vacker kyrka. Just nu byggs en ny skola alldeles framför och bildar förhoppningsvis en riktigt fin inramning till klosterkyrkan. Den kan påminna oss om en kyrkby och det medeltida fartfyllda livet kring klostret. En livligt trafikerad klosterled på vägen mellan storstaden Söderköping och den viktiga staden Vadstena. Här kunde man få mat och husrum på sin resa men nunnornas kyrka kunde man inte få se på den tiden. Men nu går det bra!

    0 0 2015-05-07 kl. 14:37
  • Betyg: 5Det finns ett vacker krucifix i kyrkan. Det tillverkades i Flandern i mitten av 1400-talet. Material: Valnöt. Utförandet påminner om mer om 1100-talskrufix än renässansditon. Inte mycket blod och inte mycket lidande. Kroppen är realistiskt avbildad, man ser t.o.m. blodådror på benen.

    Glada hälsningar

    Patrik Öbrink

    0 0 2014-01-07 kl. 12:30
  • Betyg: 4En av de märkligaste medeltidskyrkorna i Östergötland. Den byggdes som kyrka för ett nunnekloster av cisterciensorden, men även som sockenkyrka. Västpartiet var till för församlingen och det långa koret som byggdes just för klostrets behov. Altarskåpet är en pietà-grupp med numera försvunna dörrar. Det modernaste är ljusbäraren som är utförs av konstsmed Lars Larsson, Boda.
    De fint placerade skulpturerna i nischerna kommer från ett senmedeltida altarskåp som tidigare stod i Örtomta kyrka.
    Tack Maria som släppte in mig i kyrkan!
    Bilder från ett altarskåp som tidigare funnits i Örtomta eget foto eget foto Dopfunt  fyrpassformig både till cuppa och fot. eget foto Den vackra pietàn vid altaret I den södra korsarmen Inne i den södra korsarmen finns dessa tre systrar En annorlunda ljushållare eget foto eget foto eget foto Detalj av predikstolen  utförd 1763 av bildhuggaren Nils Österbom i Norrköping Klockstapeln eller kanske snarare klockboden

    3 0 2013-10-04 kl. 21:04
  • Betyg: 4En märklig kyrka, som tros vara tre kyrkor i ett: romansk sockenkyrka, romansk gårdskyrka och gotisk klosterkyrka. Dock blir den mindre på insidan än på utsidan: för tyvärr var endast klosterkyrkan öppen. Här finns en av de vackraste Pieta-skulpturer jag någonsin sett: Jungfru Maria med rödkantade ögon stödjer med varsam hand sin sons huvud. Skulpturerna från en annan medeltida altare pryder nu nischerna i kyrkans väggar. I sakristian samsas gamla porträtt med busiga änglar i trä.Här syns sockenkyrkan väl. Änglarna hejar på från skåpet i sakristian. Ängel i förtroligt sampråk med den gamle prästen. Porträtt i sakristian (två proster och deras fruar). Den klöverformade dopfunten. Relief på en gravhäll  Suum cuique -- åt var och en sitt. Huvudaltaret med en Pietagrupp från 1400-talets förra del. Rörande vacker Pieta av okänt ursprung. Kristi födelse i mitten. Jesusbarnet dock försvunnet. Från ett tidigare medeltida altarskåp: Treenigheten  en ovanlig framstållning. Gotiska valv i klosterkyrkan. Det stora triumfkrucifixet hänger ganska lågt och är som gjort för meditation. Klosterkyrkans långhus. Konsolstenar som man tror hade plats i det ursprungliga romanska koret..

    1 0 2013-08-31 kl. 19:14
  • Betyg: 5Askeby kyrka uppfördes i mitten av 1100-talet. Runt 1180 blev kyrkan klosterkyrka till ett nunnekloster av cistercienserorden. Kyrkan var både klosterkyrka och församlingskyrka under medeltiden. Det nuvarande koret byggdes på 1400-talet. Vid flera restaureringar under 1900-talet har man återskapat den medeltida karaktären hos kyrkan.Askeby kyrka  juli 1998 - Innan senaste restaureringen. Foto: Åke Johansson.

    1 0 2012-04-12 kl. 11:43
  • Betyg: 5Askeby kyrka ligger i Åkerbo församling !!!!!!!

    1 0 2011-10-02 kl. 14:29
  • Betyg: 5Mycket sevärd kyrka med annorlunda historia, främst för det cisterciensiska nunnekloster som fanns här under medeltiden. Det nuvarande kyrkorummet är medeltidens kor.

    1 0 2011-02-25 kl. 22:59
  • Betyg: 3Orgel: Jonas Wistenius 1753 – Åkerman & Lund 1878 – Olof Hammarberg 1951

    1 1 2010-04-29 kl. 20:51

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Askeby kyrka gillar även:

   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Väversunda kyrka
Vadstena kommun
   Alvastra kloster...
Ödeshög
   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun

Visa alla kyrkor nära...