Välj kartsajt: kyrkor

Nydala Portkapell

3.6 i "vägt snittbetyg" (4)

Nydala Portkapell är en kyrka som ligger i Nydala församling i Värnamo kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4´Bondkyrkan´, som det lilla portkapellet kallas, var en del av den medeltida klosteranläggningen i Nydala och fungerade som gudstjänstlokal åt personer som inte hade tillträde till klosterkyrkan. Idag är det Sveriges enda bevarade portkapell och därför kulturhistoriskt betydelsefullt.

    Portkapellet är litet och enkelt, men karaktärsfullt. Tillsammans med de omgivande klosterruinerna är platsen ett förstklassigt besöksmål.

    0 0 2021-07-16 kl. 20:50
  • Betyg: 4Klosterbygget drog ut på tiden och först 1266 stod anläggningen färdig enligt cisterciensisk mönstermodell och kunde invigas. Enligt den regelbok som cistercienserna följde var portkapellet, som i dag kallas för bondekyrkan, en av de fem byggnader som skulle finnas när man etablerade ett nytt kloster. Portkapellet var till för besökare som inte hade tillträde till klosterkyrkan. Kapellet uppfördes intill klostermuren och i dess anslutning uppfördes också ett gästhus för att där kunna ta emot och erbjuda sovutrymme till gäster utifrån.Entrén till kapellet.  Kapellet från altaret.  Vy av taket i kapellet.  Altaret.  Dopfunten.  Kyrksalen mot altaret.

    0 1 2015-06-26 kl. 18:33
  • Betyg: 3Portkapellet som också kallas ´Bondkyrkan´ ligger alldeles intill den större kyrkan. En enkel och sparsam inredning fick det enkla folket nöja sig med. Det enkla kan vara det vackra och dopfunten är sevärd!Närbild på dopfunten eget foto Enkelhet kan vara vackert Portkapellet eller bondkyrkan ligger vid entrén till kyrkogården

    0 0 2015-02-07 kl. 21:57
  • Betyg: 4´Bondkyrkan´ var det forna Nydala klosters portkapell. Nydala kloster brändes av danskarna 1568. Portkapellet är en av de återstående byggnaderna. Hela klosterområdet är mycket sevärt!Nydala Portkapell

    0 0 2012-04-13 kl. 06:13

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Nydala Portkapell gillar även:

   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun
   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Brunnby kyrka
Höganäs kommun

Visa alla kyrkor nära...