Välj kartsajt: kyrkor

Överluleå kyrka

3.8 i snittbetyg (5)

Överluleå kyrka, som ligger i Överluleå församling i Boden kommun, uppfördes under åren 1826 – 1831 och är en så kallad Tegnérlada. Det är en rektangulär långhuskyrka med kor i öster. Hela fasaden är putsad. Exteriören är, med undantag av takbeklädnaden, bevarad i sin ursprungliga utformning. När kyrkan togs i bruk fanns tre läktare och bänkplatser för totalt 2 240 besökare. Idag rymmer kyrkan 800 sittande. Efter 100 år flyttas koret från norra långväggen till östra gaveln. Då tillkommer skärmväggar krönta av tolv apostlafigurer skapade av Bror Marklund, samt altartavla av Harald Lindberg. Något år senare kommer krucifixet av Tore Strindberg. Vid restaureringen 1980 inrättas Mariakoret på den plats där det ursprungliga koret låg – mitt på norra långväggen. Dess utförande speglar stålverkseran i Norrbotten. Vi får ett altarskåp av Pär Andersson samt färgsättning av hela kyrkorummet. Här finns tre verk av Simon Sörman - två muralmålningar samt en mosaik inne i columbariet. Columbariet är beläget i den forna sakristian – bakom Mariakoret och tas i bruk vid midsommartid 1953. Den första kyrkorgeln togs i bruk år 1842. Hon hade 7 stämmor, pedalstämma och 2 bälgar och tillverkades av Per Zacharias Strand i Stockholm. 1894 börjar församlingens skollärare och kantor Nils Oskar Alm bygga en ny orgel varvid ”Strandorgeln” och södra läktaren revs. 1984 invigdes den nuvarande 56-stämmiga orgeln. Den har 3 manualer och pedal och är den första orgeln i Sverige med ett datorsystem med möjlighet till 100 fria kombinationer. Allhelgonahelgen 1832 mälde kyrkklockan för första gången inför en gudstjänst. Hon blev gjuten av klockgjutaren Samuel Christian Grönvall i Stockholm. Klockan gjorde tjänst till 1856 då hon sprack. Klockan smältes ned och götet ingår i vår storklocka som liksom den samtida lillklockan, är gjuten i Sundsvall av Nils Petter Linderberg.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Lite spännande är den allt, med tornet som är placerat utmed långhusets sida snarare än vid gaveln. Jag kom hit på kvällen så insidan fick jag inte se, vilket jag gärna hade velat, även om jag misstänker att stilen är lite för modern och historiefattig för min smak.

    En extra stjärna ger jag för de rara stugorna i den intilliggande kyrkbyn.

    0 0 2021-08-10 kl. 19:06
  • Betyg: 5Nederluleå kyrka bjuder på en nästintill konserthusliknande akustik. Den är lång och varm och återger ett perfekt ljud till den som sjunger. Eftersom sångaren/sångarna direkt får en bra bild av den klang som uppstår är det möjligt att ta ut svängarna och vara väldigt fri. Att intonera är lätt.
    Enda nackdelen med detta stora, varma och inbjudande rum är att även andra ljud förstärks och hörs väldigt tydligt. En hostning eller ett prassel av papper, såsom program, hörs irriterande väl.
    Bortsett från detta är den en fantastisk kyrka att sjunga i, oavsett kör eller solosång.

    0 1 2018-05-29 kl. 09:18
  • Betyg: 5En mycket spännande kyrka! Altarskåp av Pär Andersson, krucifix av Tore Strindberg, muralmålning och absidmålning av Simon Sörman, dopfunt av Gunnar Torhamn, altarmattan designad av hans hustru Ingegerd Torhamn och mest spännande av allt: de tolv apostlarna på ömse sidor av altaret, skulpterade av Bror Marklund! En fantastisk guide visade oss kyrkan, det tog tid, men det var det värt!
    Även vid återbesöket 2015 fann jag kyrkan mycket tilltalande och intressant! (Synd bara med ´kexchokladen´ i altarringen....)
    Dopfunt  skapad av Gunnar Torhamn Överluleå kyrka 29 juni 2015 eget foto Färgglatt så det förslår Mariakoret Ljudtaket tillkom 1951  duvan är skuren i trä av Hjalmar Rönnbäck Altarskåpet  från 1980 utfördes av Pär Andersson. Synd bara med ´kexchokladen´ i altarringen Sex av Bror Marklunds apostlar

    0 0 2015-08-15 kl. 18:43
  • Betyg: 3Överluleå kyrka uppfördes 1826-31. I kyrkan finns Mariakoret med sina ljusträd.Överluleå kyrka  3 augusti 1986. Foto: Åke Johansson.

    0 0 2012-07-08 kl. 10:23
  • Betyg: 31984 invigdes den nuvarande 56-stämmiga orgeln. Den har 3 manualer och pedal och är den första orgeln i Sverige med ett datorsystem med möjlighet till 100 fria kombinationer. De flesta, av de 4 200 piporna, är nya och längden varierar mellan 6 mm – 6 m. Den ursprungliga orgelfasaden är alltjämt inbyggd i läktarorgeln. De tre nuvarande kyrkorglarna är byggda av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad.

    Tidigare orglar: Per Zacharias Strand 1842 | Nils Oskar Alm 1894 – Åkerman & Lund 1931 – ombyggd 1952

    0 1 2011-05-23 kl. 22:15

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Överluleå kyrka gillar även:

   Kiruna kyrka
Kiruna kommun
   Stensele kyrka
Storuman kommun
   Alnö gamla kyrka
Sundsvall kommun
   Hackås kyrka
Berg kommun
   Åre gamla kyrka
Åre kommun

Visa alla kyrkor nära...