Välj kartsajt: kyrkor

Östra Sönnarslövs kyrka

4.0 i "vägt snittbetyg" (3)

Östra Sönnarslövs kyrka är en kyrka som ligger i Everödsbygdens församling i Kristianstad kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Var fram till 1921 patronatskyrka till Maltesholms slott. En vacker ljusbärare i smide av konstnären Sven-Åke Ekberg från Kivik. Den vackra gobelängen ´Bortom´, är gjord av textilkonstnärinnan Elisabeth Hasselberg Olsson, som även gjort den stora gobelängen som hänger i rikssalen i Stockholm. Fyra helgongestalter syns i korvalvet, bl a Sankta Gertrud.

    0 0 2022-09-15 kl. 20:38
  • Betyg: 4Kyrkan byggdes ursprungligen på 1100-talet samtidigt som hundratals andra skånska kyrkor. Det breda västtornet är lika brett som långhuset, nio meter på utsidan. Kyrkan har under åren byggts till och restaurerats. I korets valv finns fyra helgon gestaltade: Sankt Olof, Sankta Barbara, Sankt Knut och Sankta Gertrud. Målningarna är utförda av Vittskövlemästaren, sannolikt 1460-talet. Predikstolen dateras till 1636. I koret hänger ett krucifix från 1400-talet. Dopfunten kom ursprungligen från Västra Vrams kyrka. Många menar att foten av sandsten är gjord av Tove Stenmästare runt år 1200. En del yttre arbeten pågår.  Vy av kyrkan.  Kyrkan är svart och sotig på utsidan och behöver fräschas upp.

    0 0 2014-07-02 kl. 18:13
  • Betyg: 4Östra Sönnarslövs kyrka är en typisk korskyrka . Det blev den efter den stora ombyggnaden 1861-1862. Endast tornet och koret finns kvar från den medeltida kyrkan. Att förse kyrkan med korsarmar var ett vanligt sätt att skapa utrymme för den växande församlingen. Biskoparna Faxe, Reuterdahl och Thommander var ivriga förespråkare för ombyggnad resp. nybyggnad av kyrkor i Lunds stift. Östra Sönnarslöv är en ypperlig representant för dåtidens försök att skapa plats för menigheten.Östra Sönnarslöv kyrka. Foto:Bernt Fransson

    0 0 2011-10-24 kl. 12:47

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Östra Sönnarslövs kyrka gillar även:

   Strängnäs domkyr...
Strängnäs kommun
   Engelbrektskyrkan
Stockholms stad
   Vittskövle kyrka
Kristianstad kommun
   Köpinge kyrka
Kristianstad kommun
   Vä kyrka
Kristianstad kommun
   Åhus kyrka
Kristianstad kommun

Visa alla kyrkor nära...