Välj kartsajt: kyrkor

Varnhems klosterkyrka

4.6 i snittbetyg (32)

Varnhems klosterkyrka är en kyrka som ligger i Varnhems församling i Skara kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5En mycket unik kyrka som man måste besöka. Jag är mycket glad över att jag har fått komma upp i tornet vilket inte man får göra hur som helst. En helt fantastik kyrka! Roligt att man har tagit bort inträdet till kyrkan. Jag var på återbesök här idag kyrkan var öppen. Det var även en julmarknad utanför.Altaret Ett fönster Altaret Varnhems klosterkyrka Birger Jarls grav Ett fönster Två av klockorna Alla tre klockorna Ingången till klosterruien Stigluckan En annorlunda bild av Varnhems klosterkyrka En grind på kyrkogården Klosterruinen Varnhems klosterkyrka Varnhems klosterkyrka Varnhems klosterkyrka Varnhems klosterkyrka Varnhems klosterkyrka Två av klockorna En av klockorna En av klockorna Varnhems klosterkyrka Magnus Gabriel de la Gardies gravkor Magnus Gabriel de la Gardie Magnus Gabriel de la Gardies gravkor Sidogången Dopfunten Predikstolen Lekmansaltaret Orgeln Ingången till kyrkan Ett av sidorummen Ett av sidorummen En lucka Vinden Dörren till tornet Trappan till tornet Trappan till tornet Valen till sidorummen Dopfunten Ett av sidorummen Ett av sidorummen

    0 0 2022-12-04 kl. 17:22
  • Betyg: 5Invigdes 1160 och praktfullt renoverad under 1600-talet. Kyrkan rymmer kvarlevorna efter ett antal medeltida kungar och furstar samt Magnus Gabriel De la Gardie med familj. Birger Jarls grav finns här. Kormattan ´Livsvandringen´, av Agda Österberg 1951.

    0 0 2022-06-11 kl. 16:11
  • Betyg: 5En kyrka som rymmer massor av spännande historia. Här finns flera av våra störta historiska personligheter begravda, inte minst Birger jarl och Erik den läspe och halte. Intill kyrkan ligger ruinerna efter klostret från 1100-talet, som är kyrkans ursprung. En utställningslokal berättar om klosterlivet. Uppe på kullen bakom klostret finns nu en utställningshall (Kata gård), med fynd från de arkeologiska utgrävningar som gjorts på platsen. Ett skulpterat huvud av Birger jarl blickar ner från en pelare

    0 0 2021-05-15 kl. 20:09
  • Betyg: 5Vacker kyrka i vackert område. Mycket historia. Fina vandringsleder. Mysigt café precis intill kyrkan.

    0 0 2020-05-22 kl. 08:15
  • Betyg: 5Flott kirke full av historie, lite museum som bør besøkes, klosterruiner og en café. 40 SEK i inngang sommer 2015.

    0 0 2015-09-01 kl. 21:35
  • Betyg: 5Klosterkyrkan skriver jag om en annan gång. Denna recension gäller den nyligen utgrävda gårdskyrkan på kullen ovanför klosterområdet. (Går nog inte att lägga till på Kyrkokartan då den inte tillhör Svenska kyrkan.)

    Kyrkan byggdes omkring år 1000 som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem och tillhörde Fru Sigrid, som senare donerade godset till cistersiennerna. Arkeologerna tror den kan vara Sveriges äldsta kyrkorum. Runt omkring finns en begravningsplats med minst ett par tusen kristna gravar, från 900-talet - sensationellt tidig datering!

    Läs mer på vastergotlandsmuseum.se/varnhem/
    Klosterkyrkans tornspira syns i bakgrunden. Kyrkorummet verkar ha använts av munkarna som verkstad. Rolig varningstext.

    1 0 2015-08-04 kl. 06:31
  • Betyg: 5Även jag ger förstås en femma. Synnerligen intressant, med bitar från flera århundraden!

    2 0 2015-07-16 kl. 11:49
  • Betyg: 5När tranorna håller sammanträde nere i Bjurum händer det ibland att vi tar en sväng åt det hållet. Naturligtvis passar man då på att titta in i Varnhems klosterkyrka där historiska personers närvaro nästan känns påtagligt.
    Här kan man tillbringa flera timmar och ändå finna något nytt vid ett återbesök.
    Den fantastiska akustiken upplevde vi då kantorn började spela på kororgeln. Oavsett var man befinner sig i kyrkan går ljudet fram utan distorsion.
    Vilket mjukt och vackert ljud!
    Den här kyrkan slår i stort sett alla våra domkyrkor, fanns det en extra stjärna skulle jag ge den.
    Den vackert ljudande kororgeln som kommit från Immanuelskyrkan i Stockholm Kungastolar för Carl XI och Ulrika Eleonora Altaruppsats av G Baselaque 1600-tal  altartavla av Aureller d.y 1700-tal Koromgång med minnesrum för kungarna Knut Eriksson  Erik Knutsson Erik Eriksson  Inge d.ä BirgerJarl Minnesrum för konung Erik X Knutsson Minnesrum för kung Erik Eriksson den läspe och halte. Liknar Sankt Eriksbilden

    2 0 2015-04-17 kl. 15:40
  • Betyg: 5Kan sammanfattas i två ord. ´Måste ses´. Yttre arkitektur, inredning, detaljer, allt. Vi var där bara ett par timmar och hann således inte med så mycket. Skulle rekommendera guidade turer då det finns så oerhört mycket att se och uppleva.

    2 0 2014-05-04 kl. 14:51
  • Betyg: 5Fantastisk fin kyrka. Sommartid är det tyvärr lite för många turister för att ett besök ska ge dig andliga upplevelse och gudomliga närvaro som jag önskar, men andra årstider är det lugnt och skönt här. Senaste besöket i april 2013 var dock ett fiasko - stängt och låst trots att skylten berättade att kyrkan skulle öppna kl. 10:00. En timme senare gav jag upp och åkte till Husaby istället. Hoppas av den danska busslasten kom in lite senare ...

    0 0 2013-11-04 kl. 04:20

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Varnhems klosterkyrka gillar även:

   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun
   Kata Gårdskyrka
Varnhem
   Våmbs kyrka
Skövde

Visa alla kyrkor nära...