Välj kartsajt: kyrkor

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

3.8 i "vägt snittbetyg" (4)

Det är sällsynt med gudstjänster i Ansgarskapellet på Birka, men på söndag den 15 juni firas en ekumenisk vallfartsmässa där, på platsen där kristendomen predikades för första gången i Sverige. Ansgarskapellet på Björkö är ritat av Lars Israel Wahlman 1100 år efter att Ansgar först anlände till ön. På söndag firas vallfartsmässa här. Nordens apostel brukar han kallas, Ansgar - den franske munken som gående till fots och bestulen på sina ägodelar av vildsinta vikingar kom till hamnstaden Birka första gången år 829. Några decennier senare, 852, återvände han och fortsatte missionen. 1100 år efter hans ankomst, 1929-30, byggdes Ansgarskapellet på Björkö, som ön heter. Hela kapellet är en hyllning till Ansgar. Flera av dåtidens främsta arkitekter och konstnärer har gjort sitt för att levandegöra Ansgar och hans gärning. Lars Israel Wahlman, Gunnar Torhamn, Olle Hjortzberg och Carl Eldh finns alla representerade här.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4En idyllisk kyrka i 1920-talsstil med fina målningar av den tidens kända konstnärer. Vid besök på Birka är det väl värt att ställa stegen dit, trots att den ligger en bit ifrån fornlämningsområdet, som ju är fredat för nybebyggelse. Men placeringen gör att den syns på långt håll över slätten. Att den är trång invändigt kompenseras av terrassen utanför, som i vackert väder kan tjäna som praktisk förlängning av kyrkan.

    0 0 2023-10-26 kl. 20:51
  • Betyg: 4Väldigt fint kapell. Fina målningar och skulpturer. Vid 13 hölls en enklare gudstjänst. Solen sken för första gången efter en vecka av regn och rusk. Hela Björkö med lämningar efter Birka gör att man känner historiens vingslag.

    0 0 2015-07-12 kl. 05:25
  • Betyg: 4En annorlunda kyrka på historisk mark som inte riktigt liknar någon annan. Hela fasaden går att öppna och då blir det lilla kapellet plötsligt mycket större. Kapellets historia är starkt förknippad med Nathan Söderblom, och var egentligen tänkt att placeras vid ´Svarta jorden´, det gamla stadsområdet.Koret. Ansgarsbilden i rummets centrum. Hergeir - förste kristne mannen i Birka. Korpartiet. Exteriör augusti 2012.

    0 0 2012-08-22 kl. 21:23
  • Betyg: 4Här hörs verkligen historiens vingslag! Om man dessutom först gör ett besök vid utgrävningarna och muséet gör det sitt till. I kapellet är det smyckat av flera av våra stora konstnärer. Mycket fint!

    2 0 2009-02-17 kl. 00:27

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Ansgarskapellet på Birka (Björkö) gillar även:

   Täby kyrka
Täby kommun
   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   S:ta Ragnhilds k...
Södertälje kommun
   Strängnäs domkyr...
Strängnäs kommun
   Hjorthagskyrkan
Stockholm kommun
   Yttergrans kyrka
Håbo kommun

Visa alla kyrkor nära...