Välj kartsajt: kyrkor

Trönö gamla kyrka

4.9 i snittbetyg (18)

Ute i det hälsingländska landskapet, i Trönö nordväst om Söderhamn, ligger Norrlands bäst bevarade kyrkplats från medeltiden. Arkitekturen skvallrar om 1500-tal, men kyrkans historia är äldre än så och går tillbaka ytterligare 300 år. Olikt många andra kyrkor har Trönö gamla kyrka förskonats från genomgripande sentida ingrepp. Eftersom murverket av gråsten är oputsat, kan byggnadens historia avläsas i skarvar och fogar. Varje tillägg har lämnats kvar och bildat flera historiska tidsskikt. De äldsta delarna från 1200-talet kan spåras i långhusets nordvästra del. Under 1500-talet förvandlades den smala gråstenskyrkan till en större enskeppig salkyrka med valv och vackra gropkapitäl. Under 1700-talet byggdes en ny sakristia och nya inventarier tillkom, bland annat altaruppsatsen och bänkinredningen. Kyrkan omges av en ovanligt välbevarad bogårdsmur. Stigluckorna - murpassager med valv - har sadeltak av tjärade brädor. Också muren kan dateras till medeltiden, även om den delvis har murats om under senare tid.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka (sid 2):

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Enastående o historiskt unik. Vingslag från fordom.

  6 0 2011-12-26 kl. 15:56
 • Betyg: 5Helt magiskt att komma till denna värld! Vilken upplevelse! Min son och jag fick en riktig överraskning och en sagolik vistelse några timmar på denna medeltida plats mitt den vackra sommarbygden. Vi pratar ofta om detta vårt fina minne.

  7 1 2011-05-03 kl. 23:36
 • Betyg: 5Alltigenom fantastisk! Jag har inget mer att tillägga till föregående recensenter... Här har min man tjänstgjort ett par år, på somrarna i mitten av 70-talet.

  8 1 2011-04-07 kl. 13:22
 • Betyg: 5Guldklimp! Vacker. Rörande att se de slitna träbänkarna och de medeltida figurerna. Tavlan med skärselden kan skrämma vem som helst.

  8 1 2010-08-24 kl. 14:20
 • Betyg: 5Hela miljön, med den vackra bogårdsmuren är medeltida. Att gå in där känns som att komma in i en klostergård, det är lugnt och fridfullt. Inne i kyrkan finns helgonskåp av Haaken Gulleson, votivskepp från 1648, madonnabild från 1500-talet. Två läktare - en manskulle och en kvinnofolkskulle, predikstol från 1664 som är vackert snidad, numrerade bänkar.
  Om Söderblomsgården strax intill överlåter jag åt Mikael Mogren att berätta, det tror jag att han gör med bravur!
  Nytt besök i juni 2010 resulterade i en bildsvit och en känsla av vördnad för hela området.
  Eget foto Eget foto Läktare i två våningar Predikstol från 1664 utförd av bildhuggaren Olof Persson från Ljusdal En bild av Johannes Numrerade bänkar Kom låt oss nu gå ut igen I klockstapekn sitter en minnesklocka från 1936 som ringer på Nathan Söderbloms födelse-och dödsdag Gamla prästgården ´Söderblomsgården´ med staty föreställande Nathan Söderblom Ett arbete av Haaken Gulleson Eget foto Foto:Bertil Mattsson Låt oss gå in! De nötta stenarna bär historia. En fridfull oas Utsikten är härlig

  13 0 2010-06-26 kl. 21:13
 • Betyg: 5Vilken passning! Tack Barbro.

  Sitter i Faculté Protestante de Paris där Söderblom tog djupa intryck av allt som skedde inom teologin. Här mötte han den tidiga modernismen; fran Trönö hade han med sig förankringen i historien.

  Medeltidskyrkan i Trönö är avbildad pa hans exlibris. Utanför prästgarden star han staty.

  19 0 2009-11-04 kl. 13:52
 • Betyg: 5En otrolig upplevelse att finna vägen till denna kyrka!
  Man är i ett slag förflyttad till en tidigare värld - den medeltida.
  Atmosfären både i kykan och ute på kyrkbacken, innanför muren, är magisk. Tiderna tågar förbi alla dina sinnen.

  12 1 2009-08-21 kl. 22:01
 • Betyg: 5En unik kyrkmiljö med stigluckor omger den vackra lilla gråstenskyrkan i Trönö. Den stod öde när den nya kyrkan blev färdig och det kan ha varit kyrkans räddning som har sin gamla karaktär bevarad. I början av 1900-talet blev den räddad i ivern att återuppbygga de gamla medeltida ödekyrkorna. Ett stort fönster i koret har dessvärre tillkommit under senare århundraden men ändå är detta en vacker medeltida kyrka.

  12 0 2009-06-09 kl. 17:23

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Trönö gamla kyrka gillar även:

   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   Härkeberga kyrka
Härkeberga, Enköping kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Vika kyrka
Falun kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun

Visa alla kyrkor nära...