Välj kartsajt: kyrkor

Loka brunnskyrka

3.7 i "vägt snittbetyg" (3)

Loka Brunnskyrka uppfördes åren 1822-24 och ersatte en äldre kyrka från 1749. Altarskranket och predikstolen är från 1860-talet. Det södra gavelrummet är byggt över Nybrunnen, där man ännu kan "dricka brunn" sommartid. Loka brunnskyrka hör till Grythyttans församling.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5En mycket enkel och vacker kyrka, som ja besökt varje år i hela mitt liv på middommaraftnar. En stilla stund där gör gott för själen.

  0 0 2019-11-22 kl. 14:32
 • Betyg: 5I brunnskulturen var varje människa en helhet. Rätt kost, återhämtning, motion, massage och kyrkogång, hörde ihop.

  Eftersom alla som ville bli friska gick i kyrkan blev den stor som en lada; en basilika buren av timmerstockar.

  7 0 2011-04-06 kl. 16:44
 • Betyg: 3En speciell kyrka med enkel interiör. De enkla och glesa bänkarna har sin förklaring i att kyrkan också fungerade som promenadsalong för brunnsgästerna vid dåligt väder. I södra änden finns vattensalongen byggd direkt över en brunn och i norra änden finns sakristian och ett litet kapell som används framför under den kalla årstiden.
  Tunnvalvstak som bärs upp av kolonner med joniska kapitäl, i övrigt är det mesta i enkelt och flärdfritt utförande. Man kan notera den lustiga lilla trappan upp till predikstoeln och det faktum att det står pelargoner i fönstren.
  I utbyggnaden till vänster dricker man vatten ´Vattensalong´ Enkla bänkar Fin trappa upp till predikstolen Ett enkelt och flärdfritt altare Och minsann har man inte en liten orgel också! Den lilla orgeln märks knappast. Till vänster dörr in till vattensalongen. Möjligen en kopia av konstverk av El Greco? Sannolikt också kopia av känt konstverk

  2 0 2010-07-17 kl. 20:57

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Loka brunnskyrka gillar även:

   Grythyttans kyrka
Hällefors kommun
   Hällefors kyrka
Hällefors kommun
   Karlskoga kyrka
Karlskoga kommun
   Nora kyrka
Nora kommun
   Kristinehamns ky...
Kristinehamn kommun
   Degerfors kyrka
Degerfors kommun

Visa alla kyrkor nära...