Välj kartsajt: kyrkor

Gunfjauns kapellruin

3.5 i "vägt snittbetyg" (3)

C.a 3 km söder om Ardre kyrka återfinns Gunfjauns kapellruin. Sannolikt är kapellet uppfört vid 1300-talets mitt. 1948 gjordes en omfattande reparation och konservering. Ruinen används sommartid för friluftsgudstjänster.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 3En gammal sägen låter berätta att kapellet ha uppförts till åminne av Gunnfjaun, som enligt Gutasagan var en av Gotlands första invånare. Kanske byggdes kapellet vid en medeltida marknadsplats. Byggnadstekniken i portaler och fönsterbågar talar för att det restes under 1300-talet. Så mycket mer information finns inte om dess historia och idag är kapellet en ruin.

    0 0 2022-05-22 kl. 09:01
  • Betyg: 4Ett kapell med en ovanlig placering, i en sluttning nedanför en gammal landsväg, i stället för det vanliga, uppe på en kulle. Vägen var förmodligen smalare då; nu tror man nästan att man kommer att köra in i korväggen när man passerar. Det hela känns som en arkeologisk utgrävning; som om kapellet var halvt nedgrävt.
    Annars är kapellet vackert och fridfullt.Bra info om kapellets ursprung finns på skylten, se bild.
    Vägen runt koret. Korfönstret sett från vägen. Maj 2019. Koret. Kapellet är byggt i en tydlig sluttning. Maj 2019. Maj 2019. Altarbordet och vyn mot dalen. Info om kapellet.

    0 0 2019-09-28 kl. 17:36
  • Betyg: 4En förtjusande liten kapellruin vars ursprung är oklart. Det finns olika sägner om det hela, men sannolikt torde kapellet ha uppförts i mitten av 1300-talet.Jag gillar korfönstret, det är läckert!Ett sött litet kapell Det f.d. korfönstret i kapellet

    0 0 2011-05-02 kl. 20:18

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Gunfjauns kapellruin gillar även:

   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Bringetofta kyrka
Nässjö kommun
   Vederslövs gamla...
Växjö kommun
   Örberga kyrka
Vadstena kommun

Visa alla kyrkor nära...