Välj kartsajt: kyrkor

Læstadiuspörtet

3.5 i "vägt snittbetyg" (1)

Denna byggnad är det enda kvarvarande huset av pastorsbostället i Karesuando. Lars Levi Laestadius bodde i Karesuando prästgård från och med 1826 till och med 1849, då han tillträdde tjänsten som kyrkoherde i Pajala. Pörtet i Karesuando ligger vid Muonio älv, gränsälven till Finland. Byggnaden är en oansenlig knuttimrad träbyggnad. Detta döljs dock av den utvändiga grå brädfordringen från 1950-talets mitt. Inuti pörtet finns träbänkar från kyrkan som härstammar från den gamla kyrkan i Karesuando. Dessa bänkar kom på plats efter det att kyrkan renoverades 1954. Pörtet används också till en del gudstjänster under året. Där förrättas också en del vigslar och dop i Karesuando församling. Byggnaden är ett kulturminnesmärke och står öppet för besökare. På sommarhalvåret serveras ibland kaffe med hembakt bröd till självkostnadspris.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Intressant del av den Svenska historien, eller rättare sagt den Samiska. Lars Levi Laestadius var aktiv häruppe under en längre tid och gjorde mycket gott för den Samiska befolkningen.
    Pörtet, en liten fin träbyggnad, ligger vackert med utsikt över Muonioälven och ger en stunds avkoppling och kanske lite eftertanke. Vi hade tur och fick en lång intressant föreläsning om Laestadius av prästen tillsammans med en kopp kaffe.
    Insidan Altaret Insidan Öppna spisen Pörtet Utsikten bakom pörtet

    0 0 2011-10-26 kl. 08:49

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Læstadiuspörtet gillar även:

   Stora Skedvi kyrka
Säter kommun
   Engelbrektskyrkan
Stockholms stad
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Jukkasjärvi kyrka
Kiruna kommun
   Kiruna kyrka
Kiruna kommun
   Envikens kyrka
Falun kommun

Visa alla kyrkor nära...