Välj kartsajt: kyrkor

Nygrenska kapellet

4.0 i "vägt snittbetyg" (1)

Redan 1906 väcktes tanken att Valdemarsvik skulle ha en egen kyrkogård. Arkitekt Sigurd Lewerentz anlitades för att rita både kyrkogård och gravkapell. Förslaget påminner i hög grad om Lewerentz tidiga förslag till Skogskyrkogården i Stockholm, vilket dock aldrig blev utfört. Sigurd Lewerentz är en av våra, internationellt sett, mest kända arkitekter och har ritat ett flertal kyrkor och kyrkogårdar både på kontinenten och i Sverige. Kapellet invigdes den första söndagen i Advent 1917. Kamrer Hugo Nygren, anställd vid Lundbergs läderfabrik, var en av de ivrigaste tillskyndarna till kyrkogården och kapellet. Han meddelade när gravkapellet stod färdigt att han ensam skulle svara för hela finansieringen! Kapellet ansluter sig väl till den omgivande naturen med sina berg och sluttningar. Omgivningen har också bidragit med byggnadsmaterialet: grovhuggen natursten. Taket är belagt med spån och högst upp på spiran är en stjärna placerad i smidesjärn. Exteriören ansluter sig på ett nationalromantiskt sätt till gammal nordisk kyrkoarkitektur. Interiören präglas av den runda formen och de vitkalkade väggarna med naturstenarna väl skönjbara. De tolv ljusarmarna och takarmaturen är gjorda av koppar. Krucifixet i gips är målat i bronsfärg och är skänkt av Hugo Nygren.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Ett helt underbart kapell som ger fantasin vingar! Högt upp ovanför kyrkogården ligger gravkapellet som numera upplåtits för gudstjänster, dop och vigslar utöver begravningar.
    Enkel interiör men exteriören är helt betagande!
    eget foto Vackert antependium eget foto Trappan slingrar sig runt halva kapellet Backen är brantare än bilden visar... Nygrenska kapellet 29 april 2014

    0 0 2014-05-05 kl. 16:46

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Nygrenska kapellet gillar även:

   Västra Eds kyrka
Västervik kommun
   Gärdserums kyrka
Åtvidaberg kommun
   Rönö kyrka
Norrköping kommun
   Mogata kyrka
Söderköping kommun
   Väderskärs kapel...
Västervik kommun
   Drothems kyrka
Söderköping kommun

Visa alla kyrkor nära...