Välj kartsajt: kyrkor

Tämta kyrkoruin

3.5 i "vägt snittbetyg" (4)

Tämta gamla kyrka låg mitt i Tämta by, någon kilometer söder om nuvarande kyrka, och var av okänd ålder men troligen medeltida. Den var av gråsten och ungefär 15 x 8 meter med två målade läktare (en i väster och en i norr med långa stolrum), rymmande 240 personer och täckt med ekspån. Sakristia saknades. Troligen blev den målad dels 1666 och dels strax efter 1753 av Detleff Ross. Altaret var av sten med träskiva. Befolkningen ökade, kyrkan blev för liten och förföll alltmer. Kungl. Maj:t hade 1830 förordnat att varken Tämta eller Vänga kyrka fick repareras mer. När de båda rasat samman skulle en ny gemensam kyrka byggas. Detta accepterade dock inte församlingen utan 1849 fick Tämtas invånare tillåtelse att uppföra en egen kyrka. Då var den gamla fallfärdig och 1865 revs den.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans DatumBetyg: Bäst betyg Sämst betyg

  • Betyg: 5En fin och bra kyrkoruin. Alltid lika roligt att besöka en kyrkoruin.Tämta kyrkoruin Tämta kyrkoruin

    0 0 2020-05-16 kl. 15:16
  • Betyg: 4En oansenlig gräsplätt intil asfaltvägen, där kyrkans gamla murar knappt stack ut ur det av solen utbrända gräset. Så lågt och så litet, som en leksakskyrka. Svårt att föreställa sig hur ens 50 pers kunde fira mässa innanför dessa murar - för att inte tala om 240! Jag uppskattade tavlan med utförlig, faktabaserad beskrivning.

    Och dessa urgamla kors, eroderade av väder och vind och täckta av lavar, de verkar mer som naturlig sten än människohandens verk. Än sticker de upp ur gräset, men långsamt sjunker de in, tillsammans.

    Så lite för ögat, så mycket för tanken.
    Några gamla kors. Ett av kyrkogårdens alla kors. De ser ut som människor. Augusti 2018

    2 0 2018-09-13 kl. 18:11
  • Betyg: 3Tämta gamla kyrka uppfördes under medeltiden och revs 1865. Dopfunten finns i den nya kyrkan. Ruinen är sevärd med alla sina gamla gravkors.Tämta kyrkoruin

    1 0 2014-08-21 kl. 05:36
  • Betyg: 3Resterna efter Tämta gamla kyrka återfinns c:a en km söder om den nya. Här finns ett ovanligt stort antal gravkors och gamla gravstenar bevarade. Av kyrkoruinen syns grundstenarna och visar var ingång och kor har funnits.eget foto Några riktigt gamla gravstenar finns kvar Olika typer av gamla gravstenar och gravkors eget foto Tämta kyrkoruin 21 juli 2014

    0 0 2014-08-20 kl. 21:24

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Tämta kyrkoruin gillar även:

   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Mjäldrunga kyrka
Herrljunga kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun

Visa alla kyrkor nära...