Välj kartsajt: kyrkor

Sverkerskapellet

3.7 i "vägt snittbetyg" (2)

Sverkerskapellet är en ruin efter, vad man enligt tradition antas vara, ett kapell från 1100-talet. Ruinen är belägen drygt en kilometer från Alvastra klosterruin i direkt anslutning till Vätterns strand. Byggnadens egentliga funktion är okänd och benämningen Sverkerskapellet fick byggnaden av arkeologen Otto Frödin efter utgrävningar 1916- 1919 och hänvisar till att Sverker den äldre mördades i området 1156.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Troligtvis är Sverkerskapellet en ruin efter ett 1100-talskapell. Kapellruinen grävdes ut 1916-19 och är mycket sevärdSverkerskapellet  sommaren 1988. Foto: Åke Johansson.

    1 0 2014-08-21 kl. 05:39
  • Betyg: 4Byggnaden har måtten 16,4 x 9,4 meter med en ingångsdörr i den västra gaveln. Murarna vilar på en grundstenssockel som på grund av terrängens lutning är betydligt högre i det sydvästra hörnet. Utgrävningarna av de frilagda nedre delarna visar, att de är uppförda i exakt samma fina stenhuggarteknik som användes av cisterciensermunkarna i Alvastra kloster ca 1 km nordost om ruinen. Inne i byggnadens nordöstra hörn påträffades en i det närmaste intakt stenkista (tolkat som sarkofag) som en gång stått på golvet. Platsen är sevärd. Det är bara några meter till Vätterns strand.  Inne i ruinen mot Vättern.  En informationstavla på utsidan.  En stenkista står i ena hörnet. Ruinen från den lilla vägen som går förbi strax ovanför.

    0 0 2014-08-20 kl. 13:35

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Sverkerskapellet gillar även:

   Alvastra kloster...
Ödeshög
   Våmbs kyrka
Skövde
   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun

Visa alla kyrkor nära...