Välj kartsajt: kyrkor

Ljusets kapell

3.0 i "vägt snittbetyg" (1)

Gravkapellet på Nya Kyrkogården i Vadstena är ritat 1883 och uppfört i nygotisk stil. Den 12 december 2009 återinvigdes kapellet efter omfattande om- och tillbyggnation. Vadstenaarkitekterna KG Lindkvist och Per Rydberg har utformat tillbyggnaderna så att stora glasytor släpper in ljus och ger kontakt med träd och himmel. Vadstenakonstnären Berit Johansson har smyckat kapellet med en glasskulptur i form av en vit duva. Ett raster av träreglar på ytterväggarna ska ge byggnaden en känsla av att ansluta till omgivande natur. Kapellet kan även användas för begravningar enligt ritualer för olika trosinriktningar liksom för borgerliga begravningar.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 3Att kapellet behövde en tillbyggnad är helt säkert. Inuti är det ljust och fridfullt. Kan dock sakna det gamla kapellets exteriör som nu döljs av vad som ger intryck av stängsel runt om.
    Den vackra duvan av Berit Johansson är finstämd och ute i högra tillbyggnaden finns en dopfuntsliknande fontän, med vatten strömmande över en fint formgiven sten.
    Ljust och trivsamt rum där anhöriga kan samlas. Utbyggnaden åt höger En liten fontän i högra utbyggnaden Interiören I ljusinsläppet i taket hänger en vacker duva  gjord av Berit Johansson Entrén. Utbyggnaden ger intryck av stängsel

    0 0 2015-03-19 kl. 11:26