Välj kartsajt: kyrkor

Hällums gamla kyrkplats

3.0 i "vägt snittbetyg" (1)

Hällums gamla kyrka revs 1860 och där finns idag kvar en medeltida kyrkplats som pastoratet sköter. Någon kilometer norr om den gamla uppfördes 1956 en kapell liknande kyrka. Hallums kyrka är en av församlingens tema kyrkor. Detta gjordes möjligt genom två syföreningars idogt sparande under 35 års tid. Arkitekten bakom var Bo Wedenmark. Han skall delvis sägs det varit inspirerad av indiska tempel när han ritade den. Marken skänktes av Stora Halla egendom. Det finns ingen kyrkogård i Hällum utan endast en kyrka. Hällums kyrka är en temakyrka i församlingen, förrättningar äger rum i den, dock sker gravsättningarna på Skarstads kyrkogård.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 3Tydligt skyltat vid vägen, om än med en lite ankommen skylt. Mellan ett par ödehus och en villatomt går stigen in mot grindarna som man måste vara stark för att få upp. Det ser enkelt ut, men de satt ordentligt fast. Man kan dock se precis var kyrkan stått och även konturerna hur den sett ut. Den gamla dopfunten står kvar på sin plats och där står en stor sten som jag tolkar som en minnessten.
    På kyrkogården i övrigt finns några riktigt gamla gravstenar kvar.
    Charmigt i all sin skröplighet.
    Mellan det tomma huset och staketet finns ingången  man kan ana grinden Grindarna in till kyrkoplatsen Grundstenarna syns tydligt En minnessten och den gamla dopfunten som står kvar på sin plats Bara riktigt gamla gravstenar återstår Om det inte finns några blommor på kyrkogården så fanns det rikligt alldeles utanför

    0 0 2015-05-24 kl. 09:18