Välj kartsajt: kyrkor

Bara ödekyrka

4.0 i "vägt snittbetyg" (1)

Bara ödekyrka ligger i Hörsne socken. Kyrkan byggdes på 1200-talet och ligger vackert belägen nära det sägenomspunna Baraberget. Kyrkan var en gång församlingskyrka i Bara, men på 1500-talet började byggnaden förfalla och den övergavs på 1600-talet. Av inventarierna ligger endast rester av dopfunten kvar i långhuset. Kyrkoruinen konserverades 1923 på bekostnad av Harald Laurin som en gärd av tacksamhet mot fäderneön. Kyrkogården används ännu som begravningsplats.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Man väntar sig att ödekyrkor ska vara... ja, öde. Platser där en kyrka en gång stod. Med stumpar av murar, kanske ett bräckligt valv. Men Bara kyrka var i allra högsta grad fortfarande DÄR. Förvånansvärt intakt, stor, stolt och himlastormande som gotlandskyrkor ofta är.

    Det var nästan som en pedagogisk ´plocka ihop en kyrka´ barnleksak. Allt fanns kvar. Delar av mittkolonnen staplade på rad i gräset. Portalens utsmyckningar liggandes vid sidan. Två sidoaltare. Nischen efter ett sakramentskåp. Och ett torn halverat på längden, med gångbar torntrappa. Till och med en liten kyrkklocka fanns.
    Maj 2019. Vyn från torntrappan  inte ens halva vägen upp. Tornet med klockan och ett rep för att ringa i den. Tornets ´dubbla väggar´ rymmer trappor. Imponerande höjd. Vyn från koret mot tornet. En av portalerna. Koret  under triumfbågen. Altarfönstret. Resterna av mittkolonnen (och dopfunten?). Kyrkan konserverades 1923. På väg in.

    0 0 2019-06-30 kl. 18:26

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bara ödekyrka gillar även:

   Hörsne kyrka
Gotland kommun
   Gothems Kyrka
Gotland kommun
   Boge kyrka
Gotland kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Överselö kyrka
Strängnäs kommun

Visa alla kyrkor nära...