Välj kartsajt: kyrkor

Vilunda kyrka

3.4 i "vägt snittbetyg" (4)

I Väsby centrum invigdes år 1975 en ny kyrka, som fick namnet Vilunda kyrka. Namnet Vilunda kommer av ordet "Vi", som i nordisk mytologi betyder "offer". Vilunda betyder alltså "offerlunden". Byggnadernas arkitektoniska utformning kan i sina huvudlinjer dateras till år 3000 före Kristus. I tvåflodslandet vid Persiska viken fanns vid den tiden ett av historiens äldsta kulturfolk, de s k sumererna. Vid utgrävningar på 1950¬talet fann man i ökensanden mycket enkla hus och samlingssalar i kvadratiska former med fyra fönsterlösa väggar och ljusgenomsläpp mellan takstolarna. Kyrkans takbjälkar är synliga utifrån, kringklädda med koppar som en på¬minnelse om den sumeriska byggnadskonsten. Takbelysningen symboliserar stjärnhimlen. Taket uppbäres av en mäktig korsbjälke som symboliserar Kristi lidande och död. Golvet är av italiensk marmor liksom altaret och dopfunten. Altaret har formen av en sarkofag, placerad på åtta korta pelare och påminner om Kristi död och uppståndelse. Den för också tanken till platsen för Petri grav under S:t Peterskyrkan i Rom. Predikstolen påminner om en ambon (= läspulpet) från fornkyrkan. Bibeln på predikstolen är utförd i pergament med Rembrandts teckningar och är enskild gåva. Allt kyrksilver, ljusstakar, vaser, kors och dopskål har tillverkats av silversmeden Martin Öhman, Halmstad. Kyrkklockorna med klockspel i tornet har levererats av Bergholtz klockgjuteri, Sigtuna. Orgelns fasad har ritats av kyrkans arkitekt. Den har 30 stämmor och är ett hantverk av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad, Luleå. Den invigdes 1979. Kyrkan är sammanbyggd vid tornsidan med församlingshemmet, där en stor del av församlingens verksamhet är förlagd.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 3För den som gillar den här tidens kyrkor med kubisk form och byggda i tegel så är det här en sådan. Initialt tycks man ha haft bänkar/stolar klädda i gråbeige material, men nu lyser stolsryggarna intensivt blått och stör hela intrycket. Dopfunten i marmor och den lilla nischen med piscinan är dock trevliga.De blå stolsryggarna skämmer intrycket Modern dopfunt Dopträd och piscina Kristusskulptur utförd av Karl Göte Bejemark 1983. Vilunda kyrka 4 juli 2018

  0 0 2018-07-05 kl. 15:04
 • Betyg: 4Vilunda kyrka invigdes 1974 . Vilunda (offerlund) kommer av Vi som i nordisk mytologi betyder offer. 5000-årig sumeriskbyggnads konst från Mesopotamien inspirerat arkitekten. Zigguraten ,sumeriskt- babylonskatempel med kvadratisk form och med ljusinsläpp. Altaret har formen av en sakrofag placerad på åtta låga pelare påminner om Petri grav under Peterskyrkan i Rom.Kristusskulpturen på norra väggen polykrom och huggen i trä . Ambon (läspulpeten) påminner om fornkyrkan.

  2 3 2012-10-01 kl. 06:40
 • Betyg: 4Orgeln byggd 1979 av Grönlunds Orgebyggeri AB, Gammelstad 30 stämmor fördelade på två manualer och pedal,

  0 1 2010-04-28 kl. 21:04
 • Betyg: 3Det sexkantiga klocktornet ger Vilunda kyrka dess speciella profil. Församlingens medeltida kyrka (Hammarby kyrka) kom med tiden att ligga avsides. Vilunda kyrka (från 1975) ligger å andra sidan alldeles invid Väsby Centrum. En av kyrkklockorna har en inskriptionen som säger något om Vilunda kyrkas roll: För nya tiders folk på gammal Roslagsmark mitt ljud är nådens tolk från Gud så god och stark.

  1 0 2008-12-03 kl. 21:50