Välj kartsajt: kyrkor

Gustav Vasa kyrka

4.1 i snittbetyg (13)

Slottsarkitekten Agi Lindegrens idé om en centralkyrka i italiensk nybarock förverkligades och invigdes år 1906 vid delningen av Adolf Fredriks församling. Dess förnämsta prydnad är högaltaret av Burchard Precht från 1731.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka (sid 2):

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Kyrkan är intressant som en slags barockpastisch vilket inte gladde den kyrkvaktmästare jag talade med för några år sedan. Man har helt enkelt kopierat en barockkyrka och t o m tillskansat sig ett genuint barockaltare från Uppsala domkyrka. En barockkyrka är självfallet vackert på sitt sätt och pampigt men det är inte ´the real thing´ och det är det som gör kyrkan lite extra intressant - faktiskt!! Kyrkan är dock från tidigt 1900-tal!!

    3 0 2009-06-09 kl. 20:27
  • Betyg: 4På den västra sidan finns ett vackert kolumbarium (vilorum). Mitt barnbarns skola brukar ha sina skolavslutningar i kyrkan. Den är vacker invändigt. Exteriören tycker jag är i klass med exempelvis Läkarhuset en bit ner på Odenplan. Kyrkan invigdes i juni 1906.
    Vill man glädjas åt vacker arkitektur så kan man titta österut och finner där Stockholms Stadsbibliotek, Asplunds skapelse...

    2 0 2009-02-05 kl. 21:09
  • Betyg: 4Kyrkan är den största i Stockholm. Interiören får sin prägel främst genom den storslagna altaruppsatsen med höga sidogrupper. Korsmittens täcks av ett kupolvalv med en gestaltning av Kristi förklaring. En kyrka väl värd att besöka.Huvudentrén vetter emot Odenplan I kupolen gestaltas Kristi förklaring. 1965–66 utformades kyrkans fyra hörnpartier som kapell har namn efter de fyra evangelisterna. 1965–66 utformades kyrkans fyra hörnpartier som kapell har namn efter de fyra evangelisterna. Kyrkans huvudorgel har 76 stämmor fördelat på tre manualer och p Predikstolen ritades av Lindegren och är gjord av marmor Predikstolen ritades av Lindegren och är gjord av marmor Storslagna altaruppsatsen med höga sidogrupper Kyrkan är den största i Stockholm

    2 0 2009-01-13 kl. 18:45