Välj kartsajt: kyrkor

Uppenbarelsekyrkan

4.1 i snittbetyg (9)

Uppenbarelsekyrkan är en kyrka som ligger i Saltsjöbadens församling i Nacka kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 3Ferdinand Boberg ville att altaret genast skulle dra åt sig blicken genom en kontrastverkan. Dock skedde det genom att han gjorde altaret så vitt att det enligt vår mening blivit kallt, och mörkade skeppet så mycket att det blev dystert. Det var svårt att se texten i psalmboken eftersom inga fönster finns i östra delen av skeppet. Koret och långhusets östvägg är översållad med målningar men blir nästan överlastat mot altarets strama litet kantiga utformning. Alla detaljer är gjorda i mycket hög kvalitet men helhetsintrycket är inte så lyckat.
  Richard och Sofia

  0 0 2014-05-31 kl. 21:54
 • Betyg: 5Det här är en riktig ´lyxkyrka´ - endast det bästa var gott nog för K. A. och Alice Wallenberg när det gällde arkitektur och konstnärlig utsmyckning. Så är också kyrkan också deras gravkyrka, med gravkor och allt. Det här var det bästa som kunde erbjudas av svensk konst för 100 år sedan och kyrkan fascinerar även om det kan ta lite tid att känna dess skönhet. Det inre är mörkt, det ser man direkt. Efter ett tag upptäcker man detaljer, med många honnörer till Stormaktstiden. Är nog den enda kyrkan i Sverige med Platon och Sokrates!

  1 0 2013-06-19 kl. 18:18
 • Betyg: 5Hugo Alfvén skrev Uppenbarelsekantaten till kyrkans invigning. Den har framförts där med jämna mellanrum sedan dess, så 2013 borde det vara dags igen.

  0 0 2012-07-07 kl. 11:06
 • Betyg: 4Kyrkan som invigdes 1913, har en särpräglad tillkomsthistoria. Den uppfördes på initiativ och bekostnad av K A Wallenberg. Arkitekten F Boberg tog till sin hjälp Nathan Söderblom för den konstnärliga utsmyckningen; Guds uppenbarelse genom tiderna. Kyrkan är murad i mörkt Helsingborgstegel. Många kända konstnärer och rådgivare medverkade vid utformningen av kyrkan, nämligen Nathan Söderblom, Johnny Roosval, Carl Milles, Olle Hjortzberg, Filip Månsson, Oscar Brandtberg, och Hugo Alfvén. Kyrkans baksida. Kyrkan baksida.

  3 2 2010-10-24 kl. 10:43
 • Betyg: 41988 byggs en ny orgel av Walter Thür Orgelbyggen AB, Torshälla. Orgeln invigs i samband med kyrkans 75-årsjubileum. En del värdefullt pipmaterial från den gamla orgeln infogas i den nya orgeln som har 32 stämmor. Orgeln utsmyckas med målningar av saltsjöbadskonstnären Gunvor Westelius.

  1 0 2010-04-28 kl. 19:44
 • Betyg: 5Finaste exemplet i Sverige på jugend inom kyrkoarkitekturen är frågan. VAckert läge och en mäktig reslig tegelkyrka där tornet är rikt utsmyckat. Interiören präglas av målningar och ögat är fullt sysselsatt. Det vita marmoraltaret stör något då färgtonen inte riktigt passar in i den guldiga och varma färgtonen i kyrkan. Annars är det här en sällsam upplevelse och ett måste om man är i närheten och det minsta intresserad av kyrkor!! Arkitekten Ferdinand Boberg har bl a ritat Rosenbad och Posthuset i Stockholm!!

  2 0 2009-06-13 kl. 08:03
 • Betyg: 5Man kan tro att man kommer in i en orientalisk kyrka vid första påseendet. Men det är mycket jugend, med betoning på mycket, och det är Olle Hjortzberg och Filip Månsson som dekorerat 1912. Carl Milles är mästaren bakom bronsportarna, helt fantastiska, liksom flera andra konstverk inne i kyrkan. Mitt i alltihopa ett skinande vitt altare med altaruppsats i italiensk marmor, så att det rikitgt framträder. Arkitekt till denna fantastiska skapelse är Ferdinand Boberg och initiativtagare och donator var K.A.Wallenberg som med sin maka Alice vilar i tornets gravkapell.

  4 0 2009-03-21 kl. 17:03
 • Betyg: 4Mäktig, majestätisk exteriör och fantastisk interiör, unik i sitt slag i a f i Sverige både arkitektoriskt och eftersom den är privatfinasierad, i o f s av Wallenbergare (på den tiden det verkligen begav sig), som också var med om att anlägga Saltsjöbaden som kurort på sent 1800-tal. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/saltsjobaden.

  1 0 2009-03-09 kl. 23:08
 • Betyg: 1För mycket bilder att titta på i kyrkrummet. Svårt att fokusera.

  1 0 2008-11-28 kl. 15:05