Välj kartsajt: kyrkor

Skånela kyrka

4.1 i snittbetyg (6)

Skånela kyrka är en kyrka som ligger i Norrsunda församling i Sigtuna kommun. Skånela kyrka ligger nära sjön Fysingen och området hade stor betydelse under forntid och medeltid då sjön var i direkt förbindelse med Mälaren. Vissa skrifter från Magnus Ladulås tid, i slutet av 1200-talet, tyder på att kyrkan till och med är byggd på kunglig mark. Skånela är en sk östtornskyrka där tornet är i öst, över kor och altare. Kyrkan är daterad till 1160-talet och ursprungligen bestod Skånela kyrka bara av ett långskepp utan korsarmar. Arkitekten eller stenmästaren tros vara från byggnadshyttan vid Lunds domkyrka och troligtvis var han en tysk som efter sin verksamhet i Lund kallats in till kyrkbygget i Skånela. Kyrkan har byggts om flera gånger. Sakristian och nordkapellet byggdes under 1300-talet.Tornet höjdes med två meter vid 1400-talets mitt samtidigt som och valven i långhuset och i kapellet slogs. Efter en brand 1642 förstördes både väst- och östgavlarna men de byggdes åter upp om än med en del förändringar. Västmuren gjordes tjockare och valven över koret blev en aning lägre än originalet. Under 1700-talet byggdes det Jenningska kapellet som ligger i direkt anslutning till det medeltida nordkapellet. Kyrkan brann åter 1806 och då valde man att täcka innermurarna med flera lager vit puts samt att mura om en del fönster. Under en renovering 1957 togs murverket från 1100-talet åter fram samt kalkmålningar från 3 olika perioder, de äldsta från 1300-talet. I en nisch i nordkapellet står kyrkans stora stolthet. En välbevarad madonnabild från ca 1505. Den är skuren i lind och färgen är mycket välbevarad.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Skånela kyrka är en romansk östtornskyrka från 1160-talet. Kyrkan byggdes om på 1300-talet och 1400-talet. Kyrkan eldhärjades 1642 och 1806. Vid kyrkan finns flera sevärda runstenar.En av de sevärda runstenarna vid Skånela kyrka. Foto: Åke Johansson. Skånela kyrka i slutet av 90-talet. Foto: Åke Johansson.

  1 0 2012-09-25 kl. 16:58
 • Betyg: 5Denna kyrkan känns gammal och är gammal, en av 5 öst-torns kyrkor i Sigtuna kommun.

  1 0 2012-09-24 kl. 20:14
 • Betyg: 4Skånela är en påkostad romansk kyrka med välhuggna sandstensdetaljer med torn över koret.Madonnan är från 1500-talet I koret en framställning av Marias kröning till himladrottningen.Gravkoret i rokokostil byggt 1750 av familjen Jennings på det närbelägna slottet Skånelaholm. Magnus Ladulås sålde 1276 gården Skånela till nunnorna i Skokloster .Skånela är en av Upplands runstens rikaste socknaroch flera står på kyrkogården eller inmurade i kyrkan.

  3 2 2012-08-25 kl. 16:07
 • Betyg: 4Här känns det verkligen mycket av medeltid. Själva kyrkorummet är inte så stort, men hela kyrkan är uppdelad i fem rum, inkl. vapenhus. Exkl. sakristia. Den känns ganska obekväm som kyrka men är ändå klart intressant. Nordkapellet fungerar som ett dopkapell med stolar som ställs in i rader. Bakom ryggen har de då Jenningska gravkoret vars öppning flankeras av Tron och Hoppet.
  Det enkla koret är som ett litet rum för sig på avstånd från församlingen. Predikstolen är från 1789, av snickaremästare Widgren.
  Dopfunten är nutida, från 1957.
  Madonnan med barnet är i en klass för sig!
  Målning inne i Jenningska gravkoret. Och Tron står till höger om gravkoret Hoppet står till vänster om öppningen till Jenningska gravkoret Kan detta vara en bild som visar altarskåpet som såldes till Uppsala domkyrka 1912? Dopfunten framför madonnan med barnet En av få målningar i Sånela kyrka Foto:Bertil Mattsson Orgeln står lätt upphöjd längst bak i kyrkan Det enkla koret syns som en avskild del Den vackra runstenen utanför kyrkan Eget foto Den mycket vackra madonnan från omkr.1505 med originalfärg och förgyllning Trärelief som anses vara från ett nordtyskt altarskåp

  0 0 2010-08-30 kl. 21:37
 • Betyg: 4Medeltida målningar i en något annorlunda stil samt den speciella utformningen på kyrkan gör den sevärd.

  Kyrkan är på omslaget till ´Svenska kyrkor: en historisk reseguide´, Bonnier et al.
  Nordsidan. Tornet i öster!

  3 0 2009-08-10 kl. 11:33
 • Betyg: 5En av Upplands östtornskyrkor.

  Där Sankt Annaskåpet i Uppsala domkyrka en gång stod, lyser soluppgången genom glasfönstret som Gustav VI Adolf skänkte.

  Jennings gravkor är sval klassicism, gör sig bra i romansk kyrka.

  10 0 2009-06-29 kl. 14:35

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Skånela kyrka gillar även:

   Tensta kyrka
Uppsala kommun
   Odensala kyrka
Sigtuna kommun
   Hilleshögs kyrka
Ekerö kommun
   Funbo kyrka
Uppsala kommun
   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   Vaksala kyrka
Uppsala kommun

Visa alla kyrkor nära...