Välj kartsajt: kyrkor

Viksta kyrka

4.3 i "vägt snittbetyg" (4)

Viksta kyrka är en kyrka som ligger i Viksta församling i Uppsala kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Besöket i kyrkan blev en fin upplevelse tack vare de församlingsbor som sommartid ser till att hålla kyrkan öppen. En vänlig herre visade oss runt. De rikliga kalkmålningarna är mycket vackra och liknar dem i den närliggande Tensta kyrka. En imponerande målning i valvet framför altaret visar hur människor vaknar upp ur sina gravar på kyrkogården för att tas in genom pärleporten respektive helvetesgapet. Ovanför dörren i vapenhuset finns en målning som illustrerar den välkända sägnen om ´sko-Ella´.

    I ett glasskåp förevisas några av kyrkans klenoder, inklusive en brudkrona från 1700-talet.

    0 0 2023-07-28 kl. 15:28
  • Betyg: 4Viksta kyrka uppfördes på 1200-talet. Valven slogs på 1400-talet. Kyrkan har rikliga målningar i Albertus Pictors stil och delvis i Tierpsmästarens stil. Utanför kyrkan står runsten U 1061 med en nonsensinskrift.Viksta kyrka på 90-talet. Foto: Åke Johansson. Viksta kyrka  sommaren 2003. Foto: Åke Johansson.

    0 1 2012-08-19 kl. 05:44
  • Betyg: 4Viksta kyrka är både vacker och lagom stor. Här används nattvardskalk från medeltiden... Det tog 30 års kamp för församlingen att få tillstånd att riva läktaren och släppa in ljus från väster. Nu är det både ett medeltida kyrkorum och en fungerande modern kyrka i god harmoni.

    1 0 2010-08-21 kl. 08:24
  • Betyg: 5Redan i vapenhuset tvärstannar man och häpnar över kalkmålningarna, varav några aldrig varit överkalkade och således är klara och tydliga.
    Över triumfbågen en stor målning, föreställande den yttersta domen. Två målare har varit i farten här, en från den s.k. Tierpskolan och den andre från Albertus Pictors verkstad.
    Det enda som inte riktigt passar in och är totalt stilbrytande är den västra delens inredning med nödvändiga utrymmen, men det får man ha överseende med.
    eget foto Den stilbrytande tillbyggnaden eget foto Heliga Birgitta som träskulptur Den tidigare altartavlan från 1775 De här har aldrig varit överkalkade Den lede frestaren ´Sko-Ella´ som var värre än den onde... eget foto Detalj av målningarna eget foto

    1 0 2009-05-01 kl. 21:26

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Viksta kyrka gillar även:

   Tensta kyrka
Uppsala kommun
   Vendels kyrka
Tierp kommun
   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   Härkeberga kyrka
Härkeberga, Enköping kommun
   Kumla kyrka
Sala kommun
   Strängnäs domkyr...
Strängnäs kommun

Visa alla kyrkor nära...