Välj kartsajt: kyrkor

Österbybruks kyrka

3.0 i "vägt snittbetyg" (2)

Österbybruks kyrka är en kyrka som ligger i Films församling i Östhammar kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 3I den vackraste av bruksmiljöer, som en flygel till den vackra herrgården ligger Österbybruks kyrka. Den smälter in så man inte tänker på att här finns en kyrka om man inte råkar se det lilla korset på gaveln.
  På andra sidan dammen speglar sig klockstapeln i vattnet. För den yttre miljön är den värd fem stjärnor, men den inre miljön är inte så särskilt märkvärdig. Predikstolen med de Geers vapen på ljudtaket är ju vacker med sina förgyllda änglar men annars är den ordinär.
  Däremot stort beröm till kyrkans personal som så kvickt ordnade med öppning!
  Som sagt den yttre miljön är värd högsta poäng! Modeller av pastoratets fyra kyrkor. Gjorda i keramik. Predikstolen är daterad till 1736. På ljudtaket släkten de Geers vapen Altartavlan av Lars Gottman är en kopia av Jouvenets original som finns på Louvren i Paris Dopfunt från 1954 Isak välsignar Jakob signerad Ioannes de Hemessen Pingebat 1551. Orgelläktaren är prydd med släkten Grills vapen en trana med gräshoppa i näbben eget foto

  3 0 2013-09-06 kl. 20:08
 • Betyg: 3Kyrkobyggnaden uppfördes och invigdes 1735, bekostad av bruksherren Jan Jakob de Geer, och är en del i Österbybruks herrgård. På andra sidan herrgårdsdammen står en klockstapel av trä som uppfördes vid 1700-talets början. Altartavlan är målad av Lorens Gottman. Dopfunten av trä är ritad av Cyrillus Johansson tillkom 1954. Predikstolen är från 1736. Sommartid öppen på begäran i mån av tillgänglig kyrkopersonal på vardagar kl 9-15. Tel: 0295-210 30. Kyrkans sida mot värdshuset. Kyrkans södra och västra sida. Kyrkan entré är vid dörren på bildens högra sida. Kristus och skattepenningen. Kopia av okänd konstnär e. Peter Paul Rubens. Isak välsignar Jakob. Av Jan Sanders (1500- 1558). Kyrksalen från altaret. På höger sida om altaret finns ett litet sidoaltare. Kyrksalen mot altaret. Predikstolen är från 1736 och liksom kyrkan bekostad av Jan Jacob De Geer. Dopfunten är av trä efter ritning av Cyrillos Johansson 1954. Sex stycken ljuskronor av bömisk kristall och vitmetall av Cyrillos Johansson lyser upp.  Altartavlan. Korsnedtagningen kopia av Lars Gottman c 1750 efter Jean Jouvenets målning från 1698.

  1 0 2012-08-13 kl. 13:48