Välj kartsajt: kyrkor

Östra Eds kyrka

3.1 i "vägt snittbetyg" (4)

Östra Eds kyrka är en kyrka som ligger i Östra Eds församling i Valdemarsvik kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 3Östra Ed är i dag en skärgårdsförsamling. Den nuvarande kyrkan invigdes 2 oktober 1960 av biskop Ragnar Askmark. Arkitekt är Rolf Bergh. När man träder in i kyrkan märker man att inredningen har inspirerats av skeppsbyggeri, vilket är naturligt med tanke på kyrkans läge. Det märks främst av de kraftiga stående spanten och de breda mjuka profilerade borden. Inredningen har flera föremål i ek som altare, knäfall och predikstol. Övriga snickerier är utförda i furu. Av kyrkans tre gamla altartavlor hänger en i vapenhuset och de båda andra i långhuset. Kyrksalen mot altaret. Orgeln är byggd av Firma A Mårtensson. Predikstolen. Altaret och altarringen. Dopfunten från den gamla kyrkan är tillverkad av Anders Månsson. På utsidan ovanför entrén hänger två tavlor. Kyrkan från öster. Kyrkans innertak med i brädmosaik med 25 fält i koboltblå nyanser. Entrén till kyrkogården och kyrkan. En port mot kyrkogården. Kyrkorummet från altaret. En av de tre altartavlorna. Altaret. Ett votivskepp Jägaren heter hon.

  0 0 2013-07-01 kl. 20:54
 • Betyg: 3Östra Eds kyrka är inte en sjömanskyrka som sägs i recensionen nedan.
  Den kyrka som byggdes upp efter den förödande branden 1958 har fått en lotskutter som tornprydnad i stället för tupp eller kors. Interiören var väl tänkt att det skulle bli något nytt och modernt, men vackert blev det inte!
  Foto:Bertil Mattsson Eget foto

  1 0 2013-01-21 kl. 13:34
 • Betyg: 4Östra Eds Kyrka är en Sjömanskyrka, kanske lite udda men fin ändån. Det man lägger märke till är den vackra välvårdade kyrkogården.Östra Eds kyrka i skumningen

  0 2 2013-01-20 kl. 19:49
 • Betyg: 3Rolf Berghs nu drygt 50 år gamla kyrka är originell men tilltalar mig inte särskilt mycket. Visst är det trevligt och annorlunda i skärgården med en båt som tornprydnad men varför denna konstiga tornhuv?Interiör 2011. Orgeln. Predikstol. Altaret. Dopfunt. Exteriör augusti 2011. Interiör mot väster.

  1 0 2011-08-12 kl. 16:17

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Östra Eds kyrka gillar även:

   Ukna kyrka
Västervik kommun
   Gärdserums kyrka
Åtvidaberg kommun
   Dalhems kyrka
Västervik kommun
   Risinge kyrka
Finspång kommun

Visa alla kyrkor nära...