Välj kartsajt: kyrkor

Lönsås kyrka

3.7 i "vägt snittbetyg" (3)

Lönsås kyrka är en kyrka som ligger i Lönsås församling i Motala kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4En enkel, stilren klassicistisk interiör med en altartavla av Pehr Hörberg. En gammal smidesdörr från 1100-talet finns kvar, liksom den paxtavla från slutet av 1200-talet som hittades 1998. En trevlig sak är det lilla kapellet eller vad det ska kallas som är inrymt i en bod bredvid kyrkan och som alltid tycks vara öppen. Man känner sig välkommen. F.ö. var det vaktmästaren i Lönsås kyrka som ´lurade´ mig att börja räkna mina kyrkor!
  En sak som förvånar är dock varför inte Lönsås kyrka har lika fin broschyr om kyrkan som de tre övriga i pastoratet?
  Paxtavlan vykort från kyrkan Närbild av predikstolen som lär ska vara från 1666 eget foto Kopia av den paxtavla som hittades vid sydväggen 1998 då man grävde för dränering Det vackra skrin som paxtavlekopian förvaras i. Dock inte i kyrkan. Tiondeboden nordväst om kyrkan där man nu inrättat ett litet andaktsrum ´Välkommen in!´ Lågt i tak i ´tiondeboden´ Altaret i tiondeboden Från tiondeboden från tiondeboden Lönsås kyrka 10 oktober 2012 Altartavla av Pehr Hörberg från 1804 Åh dess pianon som alltid ska skymma sikten... eget foto eget foto Stilig dörr. som dock endast gömmer ett elskåp... eget foto Den gamla fattigbössan

  0 0 2012-10-11 kl. 21:12
 • Betyg: 3Lönsås kyrka är en ursprungligen romansk kyrka, men den har byggts om flera gånger, bl a 1777. I kyrkan finns en dopfunt från 1100-talet.Lönsås kyrka sommaren 1990. Foto: Åke Johansson.

  0 0 2012-07-12 kl. 05:16
 • Betyg: 5Det fanns skickliga byggmästare i Östergötland på 1700-talet. Lönsås kyrka har landat som en sångsvan i kulturlandskapet. Inuti upptäcker man att det verkligen är gammal kultur.

  Folke Filbyter kan ha bankat med väldiga nävar på portens smide för att fråga om någon sett barnbarnet Folke.

  Paxtavlan borde kopieras och nytillverkas. Den skulle kunna gå på världsexport till pilgrimspostorder och katedralshoppar.

  9 0 2009-03-10 kl. 10:26

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Lönsås kyrka gillar även:

   Ekebyborna kyrka
Motala kommun
   Kristbergs kyrka
Motala kommun
   Normlösa Kyrka
Mjölby kommun
   Vreta klosters k...
Linköping kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Bjälbo kyrka
Mjölby kommun

Visa alla kyrkor nära...