Välj kartsajt: kyrkor

Lommaryds kyrka

4.0 i snittbetyg (5)

Lommaryds kyrka är en kyrka som ligger i Lommaryds församling i Aneby kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Denna kyrkas byggnation i otroligt välpassande granitstenar från grunden och halvägs till ´himlen´ måste man bara se i verkligheten. Att gå runt och njuta av alla detaljer och utsmyckningar tar tid. Tyvärr var den låst vid mitt besök, men att kunna ta ett antal fina bilder till Kyrkokartan gör nog att fler söker upp denna fantastiska stenkyrka byggd 1893. En klar 5-a för det utvändiga.Fasaden kan man inte se sig tillräckligt nöjd på helt fantastisk. Alla fogar lika breda och färganpassade stenar runt fönstren. Unik gravsten med modell av trädstam bark och kvistar. Texten var svårläst. Kyrktonets toppspira är klädd med kopparplåt

  3 1 2017-05-05 kl. 17:13
 • Betyg: 4Ludvig Petersson var arkitekten till Lommaryds kyrka då den 1894 ersatte en medeltida som rivits tre år tidigare. Predikstolen och dopfunten bl.a finns kvar från den gamla kyrkan.
  1952 blev det en omfattande modernisering under ledning av arkitekt Erik Lundberg. Därav brädväggen vid altaret och de stiliserade rosorna på väggen.
  Norra korsarmens läktarbröstning, liksom vid orgelläktaren är ursprunglig från 1890-talet.
  Trots de blandade stilarna är helhetsintrycket ljust och luftigt och de inventarier som finns kvar från gamla kyrkan känns bra.
  Foto:Bertil Mattsson eget foto eget foto Stol med guldsits Koret Huvudbanér över generallöjtnant Hugo Hamilton död 1724 Modell av kyrkan En liten bönekammare Södra ingången Lommaryds kyrka 14 november 2013 Predikstolen finns kvar från gamla kyrkan och är snidad 1734 av grännamästaren A Ekeberg Sakristian ryms bakom skärmväggen i södra korsarmen Dopfunt från 1200-talet. Cuppa med fint utskurna reliefer eget foto eget foto

  1 0 2013-12-19 kl. 21:36
 • Betyg: 4Det katedrallika tornet dök upp plötsligt i det småländska landskapet, där smala vägar vindlar och allt är småskaligt och märkt av tid och slit, wabi-sabi. Kyrkan känns ´oversize´ för landskapet, ändå passar den in på ett speciellt sätt: som en lovsång till den småländska stenen. Och till uthålligheten -- ska jag nästan säga trotset? -- hos dem som byggde den.
  Kyrkan var låst men det är OK, det var sent på dagen.

  Men jag vill se den i solsken!
  Maj 2013. 1893 är byggdatum. Stenarnas arrangemang får huvudet att svindla! De som byggde visste vad de pysslade med. Tänk om man fick se solljuset spela på den röda graniten!

  1 0 2013-11-01 kl. 20:28
 • Betyg: 4Jag gillar sten. Den här kyrkan har en väldigt vacker fasad av huggen tranåsgranit. Kyrkan passar bra för bröllop. Kanske vill man sedan ha festen på en lägergård? I närheten finns Grannäs ungdomsgård och Ralingsåsgården (www.gransnas.nu resp. www.kssb.org). Beskrivning av och historik om Lommaryds kyrka: www.svenskakyrkananeby.se/userfiles/Lommaryds%20kyrka.pdf.

  0 0 2012-01-27 kl. 12:13
 • Betyg: 4Utmärkt kyrka för såväl stora framträdanden (av körer eller orkestrar) samt möjlighet till mindre samlingar i ett Mariakapell, som kan skiljas av från resten av kyrkan. God akustik och tämligen centralt belägen.

  1 0 2009-11-29 kl. 15:07

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Lommaryds kyrka gillar även:

   Vireda kyrka
Aneby kommun
   Ljungarums kyrka
Jönköping kommun
   Alvastra kloster...
Ödeshög
   Norra Fågelås ky...
Hjo kommun
   Väversunda kyrka
Vadstena kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun

Visa alla kyrkor nära...