Välj kartsajt: kyrkor

Malmbäcks kyrka

3.9 i "vägt snittbetyg" (3)

Den första kyrkan uppfördes troligen på 1100- eller 1200-talet. År 1817 förstördes den gamla kyrkan och den friliggande klockstapeln av en våldsam brand orsakad av ett blixtnedslag. Endast ett fåtal av inventarierna kunde räddas, bland annat det krucifix som nu är placerat på altaret i nuvarande kyrka. Vidare räddades någon ljuskrona, predikstolen, en svart mässkrud, en del ljusstakar, kyrkans nattvardssilver och brudkronan. En ny kyrka byggdes. Den invigdes 1828 av biskop Esaias Tegnér. Man bevarade delar av den norra kyrkväggen tillsammans med den medeltida kyrkans sakristia, som fortfarande är intakt. Långhus med rakt avslutad östvägg med två fönster. Entré i väster men även entré i söder. Torn med öppen lanternin, krönt av förgyllt kors. Vid kyrkans första stora renovering 1909 återinsatte man den predikstol som funnits i gamla kyrkan och som tillhörde de inventarier man lyckats rädda undan lågorna vid branden 1817. Då även ombyggnad av koret som gjordes lägre och smalare. Predikstolen från 1728 tillverkad av bildhuggare Sven Segervall. Altarprydnaden består av ett stort snidat och guldfärgat kors behängt med törnekrans och linneduk. Dopfunten är från 1948 i ljus granit. Vid renovering 1909 erhöll kyrkan sin nuvarande orgel. Den är byggd av J Magnusson i Göteborg och ombyggd 1964. Den ursprungliga orgeln från 1830 var byggd av Jonas Niklas Söderling.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4En Tegnérkyrka i bästa mening, eftersom Esaias Tegnér både lade grundstenen och förrättade invigningen. För övrigt se grunddatan kring kyrkans historia. Proportionerna i kyrkan är lite ovanliga, den förefaller vara ovanligt bred. Arkitekt 1909 var tydligen Ragnar Östberg enligt kyrkobeskrivningen, han var inte så verksam som kyrkoarkitekt.

  0 0 2016-06-03 kl. 20:14
 • Betyg: 4Enkel men smakfull interiör, predikstolen är en riktig pärla! Under läktaren trevliga utrymmen, som också är smakfullt inredda. Fint med den målade bakgrunden i altaruppsatsen bakom det tomma korset.
  Men vad som saknas är en ordentlig beskrivning av kyrkan, utöver historiken får man inte veta mycket.
  Malmbäcks kyrka 19 augusti 2015 eget foto eget foto Ovanför utgången Predikstolen från 1728 som räddades undan branden i gamla kyrkan utförd av Sven Segervall eget foto Dopfunt från 1948 framför bildväven ´Det är en ros utsprungen´ av A M Vannerius

  0 0 2015-08-23 kl. 21:07
 • Betyg: 5Eftersom grunddata berättar utförligt om denna kyrka men saknar bilder så har jag nu kompletterat med 19 bilder om helheten.
  Denna stora kyrka ligger mycket vackert och högt mitt i samhället liksom kyrkogården. Den är väl underhållen både ut o invändigt. Invändigt har den många olika små rum till kyrkobesökarna, även bänkar på orgelläktaren.
  Vid mitt besök träffade jag församlingens präst och tjänstgörande personal som låste upp kyrkan och guidade runt mig ända upp till kyrkklockorna när de fick höra att jag skulle presentera deras kyrka med text och bilder på denna hemsida. Ett givande besök
  Färgglad och vacker predikstol hel fristående på golvet. Huvudporten till Malmbäcks kyrka. Malmbäcks ståtliga kyrka ligger mitt i samhället. Denna stentavla sitter över kyrkans huvudingång. Tornspiran med luckorna som öppnas vid ringningen. Altaret har ett stort utrymme till förfogande. Dopfunten är från 1948 och materialet är ljus granit. Församlingsgården och expeditionen. Minneslunden. En översiktsbild tagen från kyrktornets högsta punkt. En av de två kyrkklockorna i tornspiran. Den andra av de två kyrkklockorna. Predikstolen har en något speciell utformning måste var trevligt att utföra predikan i härifrån. Det finns flertal kyrkbänkar på orgelläktaren. Översiktsbild tagen från orgelläktaren.

  2 1 2013-09-12 kl. 18:49

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Malmbäcks kyrka gillar även:

   Norra Sandsjö ky...
Nässjö kommun
   Ljungarums kyrka
Jönköping kommun
   Lannaskede gamla...
Vetlanda kommun
   Näsby kyrka
Vetlanda kommun
   Stengårdshults k...
Gislaved kommun
   Mellby kyrka
Eksjö kommun

Visa alla kyrkor nära...