Välj kartsajt: kyrkor

Virestads kyrka

4.0 i snittbetyg (7)

Virestads kyrka är en kyrka som ligger i Virestads församling i Älmhult kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans DatumBetyg: Bäst betyg Sämst betyg

  • Betyg: 5Vackert exempel på ´tegnerlada´, präglad av växjöbiskopens motto: Kraft Och Klarhet! Akademikern ftån Lund hade svårt att förstå varför de traditionstrogna smålänningarna kunde älska sina små och dunkla medeltidskyrkor.
    Idag älskar vi de vita kyrkorna, som för många har blivit själva sinnebilden för en kyrka. Virestads kyrka är en sådan!

    0 0 2021-12-07 kl. 22:25
  • Betyg: 5Hit kom vi en gång i tron att vi inte sett kyrkan tidigare men upptäckte det snabbt pga den stora vackra altartavlan av Pehr Hörberg! Den måste vara hans främsta alster, den är verkligen magnifik! I vanliga fall är hans altartavlor så mörka att det är svårt att urskilja motivet, men här finns t.o.m. hans egen person avbildad som en i mängden kring Mästaren.
    Vid tredje besöket blev det också bilder som visar att den gamla predikstolen, nu placerad i korets norra del, används som ambo.
    Historien om drängen som klarade sig när åskan slog ner och svedde hans hatt finns med i bild.
    eget foto Pehr Hörbergs praktverk till altartavla Han har målat in sig själv i tavlan. Vid PH eget foto eget foto Vacker utsida på gamla predikstolen/ambon eget foto Epitafium över Simon Stadenberg  död 1736. 1944 bygger Mårtenssons orgelfabrik  Lund  en rörpneumatisk orgel

    0 0 2018-06-25 kl. 20:45
  • Betyg: 5Stor och vacker kyrka på en liten ort. Fantastisk altartavla!Bilden tagen lördagen den 29 augusti 2009 Nattbild av Virestads Kyrka

    0 0 2009-12-20 kl. 20:08
  • Betyg: 4En i övrigt ganska tråkig kyrka förgylls av en underbar altartavla signerad Pehr Hörberg. Tavlan, kallad ´Jesus lär var dag i templet´, är sex meter hög och sju meter bred. Motivet var något helt nytt vid den här tiden. Tidigare avbildades främst nattvarden och korsfästelsen på altartavlor På den nedre högre läktaren har konstnären avbildat sig själv.

    Altartavlan gör Virestads kyrka en bra plats för meditation över Jesu liv och gärning.

    Glada hälsningar

    Patrik Öbrink

    1 0 2014-01-07 kl. 12:38
  • Betyg: 4Det här är ingen Tegnérkyrka utan tillhör en äldre grupp, invigd år 1800. Kyrkan är framför allt sevärd för den fina och stora kormålningen av Pehr Hörberg, som är restaurerad av Bengt Nordenberg senare under 1800-talet - kanske det är förklaringen till de klarare färgerna. I vapenhuset en hatt som en dräng som träffades av blixten bar - en luthersk relik...En lustig detalj i vapenhuset: En hatt som en dräng hade på sig när blixten slog ned. Predikstolen. Altartavlan av Pehr Hörberg. Gamla predikstolen som är ambon. Dopfunten. Interiör mot orgelläktaren. Hörbergs signatur på kormålningen. Interiör augusti 2013. Exteriör augusti 2013.

    0 0 2013-08-07 kl. 11:11
  • Betyg: 4Till det yttre ser inte Virestads kyrka särskilt imponerande ut. Tornet avslutas med en alltför liten lanternin på ett hjälmformat tak. Interiören däremot ger kyrkan åtskilliga stjärnor.Bygdens egen son Pehr Hörberg har försett koret med ett av sina främsta och största verk: Jesus undervisar i templet.

    2 0 2011-09-15 kl. 15:10
  • Betyg: 3Orgel: 1690 bygger Hans Heinrich Cahman ett 8-stämmig orgelpositiv i kyrkan. På 1850-talet flyttas instrumentet till Uråsa kyrka. Numera är orgelpositivet uppsatt i kyrksalen i Smålands museum, Växjö.
    1857 bygger Johan Niclas Söderling, Göteborg, en 18-stämmig piporgel med 2 manualer och pedal.
    1944 bygger Mårtenssons orgelfabrik, Lund, en rörpneumatisk orgel med 25 stämmor på 2 manualer och pedal.
    Kororgel: 1977 inköps ett mekaniskt 5-stämmigt positiv med bihangspedal från A. Mårtenssons orgelfabrik, Lund.

    0 0 2010-05-03 kl. 11:20

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Virestads kyrka gillar även:

   Urshults kyrka
Tingsryd kommun
   Sjösås gamla kyr...
Växjö kommun
   Granhults kyrka
Nottebäck
   Näshults kyrka
Vetlanda kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun

Visa alla kyrkor nära...