Välj kartsajt: kyrkor

Förlösa kyrka

3.5 i "vägt snittbetyg" (4)

Förlösa kyrka är en kyrka som ligger i Förlösa-Kläckeberga församling i Kalmar kommun. Förlösa kyrka antas vara byggd i slutet av 1200-talet. Denna kyrka brändes av danskarna under Kalmarkriget år 1611. En ny, mindre anspråkslös kyrka uppfördes på 1620-talet. Kyrkan, avbildad av Rhezelius år 1634, bestod av ett långhus med torn och hade sakristia i norr och vapenhus i söder. Under åren 1768-1769 reparerades F och byggdes till mot väster. Denna kyrka kom att brukas fram till 1855 då den revs. Den nya kyrkan uppfördes vid sidan om den medeltida kyrkan. Ritningarna uppgjordes av byggmästare Nordström från Kalmar och justerades av arkitekten vid Överintendentsämbetet J F Åbom. Arbetet leddes av byggmästare M Olander från Kalmar. Kyrkan stod färdig och invigdes 1858. Förlösa kyrka är byggd i brytningstiden mellan nyklassicistisk och historiserande stil vilket präglar både exteriör och interiör. Ett par modernare tillskott i form av korfönster och orgelfasad från 1950-talet bryter mot de äldre stilarna. Kyrkans interiör omgestaltades vid samma renovering och kyrkan fick då nya bänkar, ny läktare med läktarunderbyggnad samt ny orgel. 1973 byggdes en ny läktarunderbyggnad. (Texten hämtad från kalmarlexikon. se)

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Jag väntade mig inte så mycket när jag steg in i den här kyrkan. Men redan i vapenhuset tvärstannade jag och häpnade över dels den gamla brandvagnen, dels den helt underbara gravhällen där bakom.
  När jag kommer in i kyrkorummet slås jag av en blandning av nyklassicism och nygotik med inslag av lite modernare typ.
  De vackra korfönstren av Elvira Larsson-Hjort må nämnas, däremot är altaruppsatsen med en tavla av Johan Zacharias Blackstadius från 1860 ganska ordinär.
  Dopfunt från 1943, I övrigt, se text till bilderna.
  Underbar text på den stenen! En målning som jag antar föreställer den gamla kyrkan I vapenhuset Målad trärelief av Helmer Teleman (1903 -1991) Helmer Teleman lärare kyrkomusiker författare och träsnidare gjorde denna trärelief Framför allt har baldakinen nygotiska drag Dopfunten i öländsk kalksten från 1943 eget foto

  0 0 2014-09-07 kl. 11:32
 • Betyg: 3Stor vacker kyrka, ljus och trevlig med stilren hållen inredning, Dock storslagen altarprydnad samt underbara glasmålningar i koret. En romantisk kyrka som gjord för vigsel bl.a. :-)Förlösa kyrka

  0 0 2011-12-09 kl. 16:21
 • Betyg: 5Det sägs att Förlösa kyrka ritades i aln och byggdes i meter. Det är därför den är så hiskligt stor. Ryktet säger också att byggmästaren gick i konkurs innan bygget stod klart och att han sedan tog sitt liv. Han efterlämnade fru och ett stort antal barn. Om detta är sant vet jag inte, men det är ju en spännande historia att berätta. När jag var barn tillbringade jag och mina syskon mycket tid i och runt kyrkan. Vi lekte ofta med kyrkvaktmästarens barn - han hade sex barn och familjen bodde i den gamla skolan intill kyrkan. Mest spännande var att klättra högst upp i tornet!

  0 0 2010-06-17 kl. 14:41
 • Betyg: 3Tyvärr är det svårt att komma in i kyrkorna dessa dagar. Jag är nyfiken på vad denna kyrka döljer för mig, men här skulle jag kunna tänka mig att gifta mig - om det blir aktuellt.En rejäl kyrka. Kyrkan känns mäktig Kyrkan i motljus.

  0 0 2010-03-07 kl. 15:31

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Förlösa kyrka gillar även:

   Hossmo kyrka
Kalmar kommun
   Mortorps kyrka
Kalmar kommun
   Arby kyrka
Kalmar kommun
   Hälleberga kyrka
Nybro kommun
   Älmeboda gamla k...
Älmeboda
   Granhults kyrka
Nottebäck

Visa alla kyrkor nära...