Välj kartsajt: kyrkor

Åby kyrka

3.5 i "vägt snittbetyg" (1)

Åby kyrka är en kyrka som ligger i Läckeby, Åby församling i Kalmar kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Åby kyrka i Läckeby byggdes 1774 då Gustaf III var Sveriges konung. Interiören idag går i blått, man slås av intensiteten i de blå bänksidorna. Framme i koret flankeras den höga altaruppsatsen av två glasmålningar från 1932.
    På södra sidan finns en glasmålning över dopaltaret och de nu så moderna dopträden pryds av små glasänglar med resp. barns namn.Fyra begravningsvapen och ett epitafium minne om släkten Ulvfenklou till Björnö, vilka har ett gravkapell i kyrkan.I koret finns också två vackra pyramider som inte annars är så vanliga så här långt söderut.
    Åby kyrka 14 augusti 2014 Dopbarnen får en vacker glasängel som minne Minne över Herr Hindrick  Ulvfenklou 1636-77 och dess fru Margareta Björnklou 1648-1684 Minne över Ulvfenklo till Björnö Altaruppsats från 1648 av Nils Ramsnidare. Målningen tillkom 1654 Ytterligare ett begravningsvapen över en Ulvfenklou Votivskepp i fönstret Byggd 1774 under Gustaf III:s regeringstid Till höger syns den gamla tiondeboden eget foto Ett par vackra s.k. pyramider finns kvar Trevlig förbönslåda Undrar om de tänkt så intensivt blått? eget foto Predikstol från 1700-talet  gjord av Jonas Berggren En av två glasmålningar som flankerar altartavlan Glasmålningar från 1932

    0 0 2014-09-02 kl. 08:35

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Åby kyrka gillar även:

   Hossmo kyrka
Kalmar kommun
   Mortorps kyrka
Kalmar kommun
   Arby kyrka
Kalmar kommun
   Hälleberga kyrka
Nybro kommun
   Älmeboda gamla k...
Älmeboda
   Granhults kyrka
Nottebäck

Visa alla kyrkor nära...