Välj kartsajt: kyrkor

Färgelanda kyrka

3.7 i "vägt snittbetyg" (4)

Färgelanda kyrka är en kyrka som ligger i Färgelanda församling i Färgelanda kommun. Nuvarande kyrka uppfördes åren 1869 - 1870 och ersatte en medeltida stenkyrka som låg ett stycke åt norr. Kyrkan uppfördes av församlingsborna själva under ledning av byggmästare Anders Petersson. Drivande kraft bakom kyrkobygget var kyrkoherde Johan Ferlin. Först 1873, när orgelverket var på plats, invigdes kyrkan av biskop Claes Herman Rundgren. Kyrkan består av långhus med ett rakt avslutat kor och en smalare och lägre sakristia i öster. I väster finns kyrktornet med vapenhus och ingång. Tornet har en huv som kröns med lanternin och spira. Kyrkrummet täcks av ett tredingstak. Första större renoveringen genomfördes 1940 då framför allt interiören omdanades. Pärlspontpanelen mellan takbjälkarna kläddes in med masonit och stjärnhimlen i koret målades över. 1962 genomgick kyrkan en yttre renovering då fasaden putsades om och torntaket belades med ny kopparplåt. 1970 företogs ännu en renovering då vissa förändringar från 1940 återställdes till ursprunget. Bland annat återställdes stjärnhimlen i koret. 1985 fick fasaden ny puts då cementputsen från 1962 byttes ut mot ursprunglig kalkputs. Senaste renoveringen av interiören ägde rum 1995 - 1996 under ledning av arkitekt Jerk Alton. Kyrkorummets ursprungliga färgsättning återställdes och kyrkan handikappsanpassades. I kyrkan finns två dopfuntar. Äldsta funten i täljsten är av norsk typ med repstavsornamentik och tillkom i början av 1200-talet. Den står vid en nisch där norra ingången var belägen. Andra funten av slipad konststen är från 1977 och står i korets södra del. I tornet hänger tre klockor. En av klockorna göts 1696. Övriga två klockor köptes in av kyrkoherde Johan Ferlin. Nuvarande altartavla är en triptyk utförd 1970 av Harry W. Svensson. Triptyken är en målad och förgylld relief och har motivet Jesu sista måltid med lärjungarna. En kyrkklocka är gjuten redan 1696. Övriga två är inköpta av kyrkoherde Johan Ferlin.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Det mesta är redan sagt i ingressen här, men vid mitt besök har man bytt plats på dopfuntarna - den nyare står vid ett dopaltare i gången ut mot det som förr var norra ingången och den gamla täljstensdopfunten står i koret.
  Men det känns som det är lite för många saker i gången där dopaltaret finns - först en sparbössa på en liten upphöjning, bakom den ett ljusträd, sedan en stor kista, därefter dopfunt och dopaltare med den gamla altartavlan ovanför....
  Färgelanda kyrka 8 juni 2016 Flytta de tre främsta sakerna och ställ dem någon annanstans... eget foto eget foto Trärelief från 1970 gjord av Harry W Svensson Dopträd med små träduvor Dopfunt i täljsten 1200-tal eget foto eget foto Den nyare dopfunten

  0 0 2016-08-09 kl. 19:59
 • Betyg: 5En av våra många vackra ljusa landsortskyrkor från sent 1800-tal. Har i och med den senaste restaureringen återfått mycket av sitt ursprungliga ´klassisistiska´ färgschema.
  En kyrka som betyder lite extra för mig eftersom min mor vilar i den vackra minneslunden i backen nedanför kyrkan.
  Orgelläktaren Sedd från orgelläktaren.

  0 0 2011-11-28 kl. 19:43
 • Betyg: 3Johan Ferlin var inte biskop men väl kyrkoherde. Och en Tegnérlada är det inte, Esaias Tegnér var en stiftets son men biskop var han i Växjö stift. Färgelanda är betydligt yngre och är en ljus kyrka. Färgelanda var länge schartauanismens verkliga fäste i Karlstads stift.

  0 0 2011-05-05 kl. 21:09
 • Betyg: 4Färgelanda kyrka byggdes 1870 och ersatte då en äldre stenkyrka. Drivande kraft bakom kyrkobygget var biskop Johan Ferlin, farfar till nationalskalden och poeten Nils ferlin. Kyrkan är en typisk Tegnér-lada med stora, ljusa utrymmen.

  1 0 2010-08-07 kl. 19:34

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Färgelanda kyrka gillar även:

   Lextorpskyrkan
Trollhättan kommun
   Hälleviksstrands...
Orust kommun
   Horla kyrka
Vårgårda kommun
   Ornunga gamla ky...
Vårgårda kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Älgarås kyrka
Töreboda kommun

Visa alla kyrkor nära...