Välj kartsajt: kyrkor

Vänga kyrka

4.3 i "vägt snittbetyg" (2)

Vänga kyrka är en kyrka som ligger i Vänga församling i Borås kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Den nya kyrkan som byggdes 1906 var den tredje på platsen. Fredrik Falkenberg omarbetade ritningar som föreslogs vid tiden och enligt Raä finns A Åson nämnd som ursprunglig arkitekt. Må vara hur det vill med den saken, den nya kyrkan är ´ett barn´ av sin tid med altaruppsats, predikstol och dopfunt med lock från den tidigare kyrkan som byggdes 1642. Endast dopfunten kommer från den första kyrkan som ska ha varit en stavkyrka, vars delar nu återfinns i det gamla porthuset.
  Det är framför allt för det intressanta porthuset och historien runt det som kyrkan nu får högsta betyg!
  Vänga kyrka i juli 2014 eget foto Ett eget litet museum med intressanta saker eget foto Minnesstenen över gamla kyrkan vars vapenhus vi ser i bakgrunden eget foto Interiör från gamla vapenhuset ´Diplom´ från Carl XIII och Gustaf III 835-1008 174 årsringar står det Även här riktigt gamla stockar (runt 1000-talet) eget foto eget foto eget foto eget foto Altaruppsatsen kommer från gamla kyrkan En liten ängel till barnen när de döps Dopfunten från 10-1100-talet med sitt trälock från 1645

  0 0 2015-08-11 kl. 17:14
 • Betyg: 5Vänga kyrka var en av de sista som nybyggdes i 1800-talets nybyggnadsvåg i Västergötland, och det så sent som 1906. Den gamla kyrkan skattade åt förgängelsen även om vapenhuset räddades och nu åter finns på kyrkplatsen. Det innehåller trä som dendrokronologiskt daterats till tidig kristen tid. Arkitekten var inte A. Åson (vem nu det var) utan Fredrik Falkenberg och kyrkan är nu i ett prydligt skick med flera synliga tidslager.Interiör från det gamla vapenhuset. Interiör augusti 2015. Det gamla vapenhuset. Dopfunten och utställning av mässhakar. Altaret. Interiör mot orgelläktaren. Exteriör augusti 2015. Augusti 2012. Predikstolen.

  0 0 2015-08-07 kl. 10:18

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Vänga kyrka gillar även:

   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Ornunga gamla ky...
Vårgårda kommun
   Kvinnestads kyrka
Vårgårda kommun
   Horla kyrka
Vårgårda kommun
   Jällby kyrka
Herrljunga kommun
   Eriksberg gamla ...
Herrljunga kommun

Visa alla kyrkor nära...