Välj kartsajt: kyrkor

S:ta Helena kyrka

3.6 i snittbetyg (13)

S:ta Helena kyrka ligger mitt i centrala Skövde, och den har fått namn efter stadens skyddshelgon S:ta Elin (även kallad S:ta Helena). Kyrkan är från medeltiden, men renoverad ett flertal gånger genom åren. På utsidan ser den katedrallik ut, men interiören är överraskande modern.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka (sid 2):

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Ser man Sankta Helena kyrka endast utifrån är det en helt vanlig kyrka från mitten av 1700-talet. (Den medeltida kyrkan brann ner 1759). Men går man in, vet man inte vad man ska tro! 1972 års renovering har totalt förändrat kyrkorummet som nu ser ut om ett mellanting mellan konsertsal och kyrka.
    Olle Nymans dekor i taket är faktiskt rätt skön. Sedan 1972 har bl.a. tillkommit en vacker korgobeläng av Gerd Allert 2002 och ett mycket suggestivt konstverk på södra korsarmens östra vägg, se bild. Kyrkans interiör är ett modernt kyrkorum och jag tror den ´fromma fru Helena´ skulle ha fröjdats!
    Eget foto Taket= ljudskärm ´som chockerat och förbryllat många´ (Yngve Tegnér 1972) De fem röda märkena ser ut som varning för radioaktivitet  men symboliserar Kristi sår. Och så var det taket  ja! Intressant! Kapitäl från senromanska perioden Västra korsarmen = entrén Södra korsarmen Mycket suggestivt verk av (för mig) okänd konstnär Sankta Helena  hennes kyrka och Våmbs kyrka  målad 1954 av Erik Olson (Halmstadgruppen)

    2 0 2009-10-02 kl. 16:44
  • Betyg: 4Denna kyrka är stadens stolthet. en stor dag Skövdes historia var när sankta ´Elin´ skrinsattes (hon lades i ett silverskrin ) i ett gravvalv i kyrkan, där fick hon sitt vilorum Den har moderniserats sedan tiden när vi varje nyårsafton besökte kyrkan för att ringa in det nya året, konfirmerade mig 1959 i den samma . Har inte besökt kyrkan på länge.

    3 0 2009-09-22 kl. 09:38
  • Betyg: 5Inte vet man vad den fromma fru Helena skulle ha sagt om det flammiga innertaket av aluminium från 1970-talet. Men fräsigt är det. Om man i Moddyson-filmen Tillsammans ville gå i kyrkan, skulle jag ha rekommenderat Sankta Helena i Skövde. Varje tid sen medeltiden har gjort avtryck, men ingen tid som 70-talet. Svårt att förklara, det måste upplevas.

    10 0 2008-12-02 kl. 08:18