Välj kartsajt: kyrkor

Friggeråkers kyrka

3.6 i snittbetyg (7)

Friggeråkers kyrka är en kyrka som ligger i Friggeråkers församling i Falköping kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Här har arkitekten lyckats skapa en ovanligt tilltalande förening av äldre byggnadstradition och modern estetik. Kyrkan är från 1955, men tegelvalven har murats med gamla tekniker och bildar ett mycket vackert innertak. Dörren mellan vapenhus och långhus har färgade glasrutor, som gör att kyrkorummet kan betraktas genom olika färgsken. Portens figurformade beslag är också värda att lägga märke till.

  Utanför finns både ruinerna efter en äldre kyrka och ålderstigna gravhällar i marken. Jag och maken besökte kyrkan en höstdag och kyrkogården var magisk i gulnande färger.

  0 0 2021-10-08 kl. 19:23
 • Betyg: 3En kyrka som jag var här på ett återbesök idag. Kyrkan var öppen men det var något i kyrkan som inte stämde för min del.Ingången Kyrkoruinen Stigluckan En lyckta i stigluckan Sten i stigluckan Klockstapeln Friggeråkers kyrka Orgeln Kyrkorummet och orgeln Stigluckan Klockorna i klockstaplen Klockstapeln Friggeråkers kyrka Altaret Kyrkorummet Dopfunten Orgeln

  0 0 2015-07-11 kl. 13:02
 • Betyg: 3Friggeråkers kyrka uppfördes 1955. Alldeles N om kyrkan finns ruinen efter medeltidskyrkan. Den gamla kyrkan uppfördes troligtvis på 1100-talet och brändes 1566. Slutligen revs gamla kyrkan år 1871. I den nya kyrkan finns altarskåpet från den gamla kyrkan. Enligt traditionen grundade S:t Sigfrid kyrkplatsen i Friggeråker.Koret på Friggeråkers gamla kyrka 8 maj 2006. Foto: Åke Johansson. Friggeråkers kyrka i början av 90-talet. Foto: Åke Johansson. Friggeråkers kyrka i början av 90-talet. Foto: Åke Johansson.

  0 0 2013-08-10 kl. 06:22
 • Betyg: 5Jag arbetade hos Rolf Bergh och har hört honom berätta många historier om projekteringen och byggandet av kyrkan och det spännande valvet. Det var hans första kyrka och han var ung och arg. Han ville att den skulle vara putsad på utsidan och när han inte fick som han ville blev han mycket upprörd och skällde ut byggnadskommittén. Han fick väl sedan be om ursäkt och vi kan glädjas åt en kyrka som verkligen uttrycker 1950-talet på ett fint sätt. Rolf brukade alltid säga att kyrkor lever farligt vart 50:e år då man ville förändra dem. Var rädd om den, det är alltid bäst att kunna säga ´original´!

  2 0 2012-11-26 kl. 12:38
 • Betyg: 4Dunkel men arkitektoniskt intressant kyrka från 1950-talet. Att kyrkan överhuvud taget byggdes upp på den gamla kyrkans plats är väl ett tecken på att folket i de små socknarna var måna om sin kyrka!

  0 0 2011-02-23 kl. 14:26
 • Betyg: 4Arkitekten bakom kyrkan är Rolf Bergh, som tidigare gjort många s.k. vandringskyrkor. Här har han på ett raffinerat sätt skapat ett intressant kyrkorum där tegel och trä får tala för sig. Vid första anblicken är predikstolen rentav ful, men titta närmare så är den mycket levande. Altaruppsatsen är från 1700-talet och har tillhört den gamla kyrkan. Dopfunten är en skön sjubladig kalkstensblomma.
  Kormattan är tillverkad av Kerstin Persson, Tre bäckar.
  Orgeln från Magnussons Orgelbyggeri AB har sju stämmor.
  Eget foto Foto:Bertil Mattsson Vävnad på väggen över dörren Foto:Bertil Mattsson Orgel från 1996 med 342 pipor fr 2 5 m till 12 mm. Foto:Bertil Mattsson Trä kan bli uttrycksfullt! Foto:Bertil Mattsson Man får titta en stund innan man ser detaljerna i predikstolen Dopfunten - en sjubladig kalkstensblomma Altaruppsatsen från 1700-talet har tillhört friggeråkers gamla kyrka. Foto:Bertil Mattsson Eget foto En enkel men formskön klockstapel Eget foto Eget foto

  0 0 2010-09-09 kl. 21:38
 • Betyg: 4Enligt en handskrift av den äldre västgötalagen utmärktes kyrkplatsen i Friggeråker av den Helige Sigfrid i böran av 1000-talet. Sedan dess har flera kyrkor stått på denna plats. Den nuvarande kyrkan invigdes 1955. Det vackra tegelvalvet har murats på gammalt sätt utan form.

  2 0 2009-05-08 kl. 17:18

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Friggeråkers kyrka gillar även:

   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Brandstorps kyrka
Habo kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Västerplana kyrka
Götene kommun
   Habo kyrka
Habo kommun

Visa alla kyrkor nära...