Välj kartsajt: kyrkor

Bro kyrka

3.8 i "vägt snittbetyg" (4)

Bro kyrka är en kyrka som ligger i Bro församling i Säffle kommun. Bro kyrka som är kyrkan för socknen är är omskriven sedan 1600-talet men lämningar har hittats från 1100-talet. Kyrkan ligger vackert belägen på en markerad moränhöjd omgiven av ett flackt jordbrukslandskap. Kyrkplatsen har sannolikt medeltida ursprung. Hur gammal den befintliga stenkyrkan egentligen är vet man inte med säkerhet men den omtalas i landshövdingsberättelser från 1692 som gammal redan då. Hurvida delar av den kyrkan finns i den nuvarande är emellertid obekant. Kyrkans huvudsakliga plattform förefaller vara ett resultat av ombyggnader troligtvis i flera etapper under 1700-talet. Den består av ett rektangulärt långhus med tresidig avslutat korparti, vidbyggd sakristia på nordsidan samt fort i väster. Tornets överbyggnad fick sin nuvarande utformning vid en genomgripande restaurering 1895. Även kyrkorummet präglas till stor del av förändrigarna som skedde under 1800-talet. Långhuset täcks av ett brädvalv från 1800-talets början med kraftigt markerad taklist. Den rymliga läktaren samt orgelfasadn är från1861. Kyrkorummet och de fasta inventarierna fick en ljusare färgsättning 1976 då också läktarunderbyggnaden tillkom. Kyrkan predikstol är gjord i rokokostil från 1755. Altartavlan i renässansstil visar den triumferande Kristus på Världsklotet från 1680. På kyrkans väggar finns även socknens högreståndssläkter.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans DatumBetyg: Bäst betyg Sämst betyg

  • Betyg: 4Bro kyrka uppfördes på medeltiden, men den nuvarande kyrkan är huvudsakligen från 1700-talet. Interiören är mest från 1800-talet. Kyrkan restaurerades 1976.Bro kyrka  maj 2008. Foto: Åke Johansson. Bro kyrka  13 maj 2015. Foto: Åke Johansson.

    0 0 2015-05-18 kl. 11:35
  • Betyg: 4Bro är en herrgårdssocken, vilket syns i den här kyrkan. Det finns många adelsvapen på väggarna. Ett av dem är av Per Lindeström som är känd för sin bok om kolonin Nya Sverige. 1938 var detta adelsvapen utlånat till Amerika. Kyrkan är av ´okänd ålder´, stod det i någon äldre beskrivning. Det har väl aldrig utretts om det verkligen finns medeltidsmurar i Bro kyrka.

    0 0 2011-03-10 kl. 21:44
  • Betyg: 4Det mesta som finns att få veta om Bro kyrka står här ovan i ingressen. Trist nog fann jag ingen ytterligare beskrivning i form av en broschyr men det uppvägdes till en del av den intresserade och vänlige vaktmästaren som låste upp åt oss.Stort tack!Begravningsvapen för herr Olof Wallencrona Många begravningsvapen i Bro kyrka En gammal kyrktupp Eget foto Eget foto Eget foto Eget foto Eget foto 5 huvuddrabbningar  3 belägringar och 13 års fångenskap i Ryssland. Vilket öde! Pehr Lindeströms begravningsvapen Herrn till två stora gods i trakten Foto:Bertil Mattsson

    1 0 2010-06-04 kl. 22:13
  • Betyg: 4En vackert belägen kyrka som jag skulle rekomendera att man besöker när man har vägarna förbiBro kyrka sedd från sidan bro kyrka i vackrare väder Bro kyrka framifrån text som står utanför kyrkan nr2 text som står utanför kyrkan nr1

    1 0 2009-03-18 kl. 10:28

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bro kyrka gillar även:

   Fröskogs kyrka
Åmål kommun
   Västerplana kyrka
Götene kommun
   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Norra Lundby kyrka
Skara kommun

Visa alla kyrkor nära...