Välj kartsajt: kyrkor

Stora Tuna kyrka

4.6 i snittbetyg (14)

Stora Tuna kyrka är en kyrka som ligger i Stora Tuna församling i Borlänge kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka (sid 2):

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Borlänge ligger bredvid Stora Tuna kyrka. Det räcker att titta på tornspiran: Hälften vore nog för en domkyrka.

  Johan Olof Wallin kom från socknen och Per Daniel Amadeus Atterbom ojjade sig i prostgårdsparken.

  Koromgång för biskopliga processioner med sång från gapskullen. Prosten Anders Åkerlund motionerade i kyrkomötet att Stora Tuna skulle bli biskopssäte: Avslag!

  7 0 2011-01-13 kl. 14:07
 • Betyg: 3Stora Tuna kyrkas orgel är byggd av A. Magnussons Orgelbyggeri AB. Göteborg,/Mölnlycke. Den nya orgelfasaden är helt ljudande såväl i huvudorgel som ryggpositiv och pedalverk. Därjämte har huvudverkets trumpetstämma anbragts på gammalt spanskt vis med tuberna, riktade vågrätt ut mot kyrkorummet.
  Ryggpositivets krumhorn är värt ett speciellt omnämnande. Det är en kopia av den store franske orpelbyggarklassikern Cliecluots rörverk med samma namn.

  3 1 2010-04-28 kl. 20:17
 • Betyg: 5Allt är vackert och sevärt i denna harmoniska kyrka. Predikstol, altare, triumfkrucifix, dopfunt. Hörvärd är dessutom den stora läktarorgeln, som senare kompletterats med en stor kororgel. Ute på kyrkogården besöker många Jussi Björlings grav. En annan berömd tuna-son är psalmdiktaren J.O. Wallin. Och visst är tornprofilen typisk för storvulenheten i denna bygd och en symbol för bygdens stolthet över sin storslagna kyrka.

  4 0 2009-12-29 kl. 14:01
 • Betyg: 5Högt mot skyn sträcker den sin tornspira i svulstig barock men spiran är faktiskt inte äldre än 1910-tal, formgiven av Axel Lindegren. Annars är kyrkan i sin helhet senmedeltida, invigd 1469 och vår största medeltida landsortskyrka. Kyrkan restes när Dalarna stod på toppen av makt och inflytande, men redan i februari 1528 ändades storhetstiden i blod då landsfadern utkrävde hämnd.
  Föregångare fanns här redan på 1200-talet, nära den gamla kultkällan i Frostbrunnsdalen.Triumfkrucifixet är senmedeltida, men altaruppsats och predikstol andas stormaktstid. Mäktigt är ordet.
  Tornet i Tuna Mäktiga stjärnvalv

  5 0 2008-12-02 kl. 16:25

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Stora Tuna kyrka gillar även:

   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Trönö gamla kyrk...
Söderhamn
   Funbo kyrka
Uppsala kommun

Visa alla kyrkor nära...