Välj kartsajt: kyrkor

Sandvikens Kyrka

3.6 i snittbetyg (5)

Sandvikens kyrka, som är uppförd efter ritningar av professor Israel Wahirnan, började byggas år 1929. Grundstenen lades av ärkebiskop Nathan Söderblom. Invigningen ägde rum den 29 november 1931. Kyrkan har ett dominerande läge på höjdpunkten av den grusås som går genom Sandviken. Tornet har sin plats i öster ovanför koret som därigenom får en hög resning. Den spånklädda tornspiran krönes av en kopparspets och ett förgyllt kors. Alla murar är utförda i tegel och avfärgade i tegelrött. Sockel och trapporna av röd granit.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Kyrkan har alltså ett torn i öster, ovanför koret. En av de sista kyrkorna som byggdes i klassisk kyrkostil, men ändå typisk för sin arkitekt. Vackra omgivningar i järnbruksstaden.Interiör augusti 2020 Exteriör augusti 2020

    0 0 2020-08-21 kl. 16:59
  • Betyg: 4Min första tanke var att den här påminner om Östersunds nya och Nynäshamns kyrkor. De är ungefär samtida och har höga valv i koret samt moderna altartavlor. Det är ju också samme arkitekt bakom dem, Israel Wahlman.Här har Gunnar Torhamn utfört en oljemålning som föreställer Jesu bergspredikan.
    I koret vackra stjärnvalv medan långhuset har tunnvalv.
    Ska ni besöka kyrkan är bästa sättet att närma sig den från söder, annars väntar långa och höga trappor....
    Mariabild  utförd av Per Nilsson Öst eget foto Stjärnvalv i koret  tunnvalv i långhuset Sandvikens kyrka 8 juli 2014 eget foto Altartavla av Gunnar Torhamn Predikstol skuren i ek Dopfunt av kolmårdsmarmor  locket av ek

    0 0 2014-09-04 kl. 09:38
  • Betyg: 3Orgel:
    1931: I den nya kyrkan bygger firma Åkerman & Lunds Nya Orgelfabriks AB, Sundbyberg, en pneumatisk orgel med rooseveltlådor. Fasaden ritad av Lars Israel Wahlman.
    1946: Omdisponering av Åkerman & Lund; orgeln har nu 37 stämmor (2 387 pipor) fördelade på tre manualer och pedal.

    0 0 2010-05-03 kl. 12:02
  • Betyg: 4En vacker kyrka! Kyrkorummet indelas i skepp av kolonner med huggna kapitäl. Det höga mittskeppet täcks av ett tunnvalv; koret är ribbvälvt. Högväggen genombryts av egenartade öppningar med mittpelare. I tornet hänger fyra kyrkklockor varav två är från den gamla kyrkan. Kyrkan och dess kraftfulla torn syns från håll då den ligger på åsen som går genom Sandviken.

    0 0 2009-08-21 kl. 12:22
  • Betyg: 4Lars Israel Wahlman har ritat denna kyrka, liksom både Östersunds, Tranås, Nynäshamns kyrkor. 1931 härrör denna kyrka från och den är uppförd i det vackra rosaskimrande granitmaterialet. Invändigt har den hög resning och gotikinspirerande valv.

    0 0 2009-06-09 kl. 17:36

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Sandvikens Kyrka gillar även:

   Trönö gamla kyrk...
Söderhamn
   Härkeberga kyrka
Härkeberga, Enköping kommun
   Ljusnarsbergs ky...
Ljusnarsberg kommun
   Uppenbarelsekyrkan
Nacka kommun
   Granhults kyrka
Nottebäck
   Haparanda kyrka
Haparanda

Visa alla kyrkor nära...