Välj kartsajt: kyrkor

Byske kyrka

3.8 i "vägt snittbetyg" (4)

Byske Kyrka stod färdig att invigas Tacksägelsedagen 13 oktober 1872. Diskussionerna om placeringen av kyrkan och därmed ett centrum för församlingarna hade varit livliga, någon gång rent av upprörda. Till sist vann dock Byske dragkampen mellan byarna (Byske och Fällfors). Ett av de tyngst vägande skälen var att det i Byske fanns en livskraftig industri lokaliserad. Kyrkan ritades av stadsarkitekt N. Boström, Umeå. Den fick en ovanlig och karakteristisk åttkantig form. Genom åren har kyrkan genomgått en hel del renoveringar, men den har aldrig mist sin karaktär. De mest genomgripande förändringarna skedde vid restaureringarna 1914 och 1955. En glasmålning sattes 1914 ovanför altaret. Även målningarna i lanterninen (kupolen) tillkom 1914. Dessutom sattes centralvärme och elektrisk belysning in. 1955 flyttades glasmålningarna till den sydvästra och nordvästra väggen. Fönstren mot väster murades igen och bakom dessa byggdes en ny och rymligare sakristia. 1956 togs den stora Grönlundsorgeln i bruk. Altarmålningen utfördes 1955 av Torsten Nordberg, Stockholm, född i Byske 1900. Två kyrkklockor 527 resp. 350 kg, har kallat till gudstjänst sedan kyrkas invigning. På dessa finns inskriptionen \"Kommen, låtom oss tillbedja och knäböja och nederfalla för Herren, den oss gjort haver\". Tornuret från 1874 är tillverkat av bygdens urmakare, Anders Bergmark.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Nog är kyrkan lite extra elegant med sin ovanliga form. Vid mitt besök var den stängd, så insidan fick jag inte se, men besöket kändes ändå givande, inte minst med tanke på det höga läget och den närliggande kyrkstaden.

  0 0 2021-08-02 kl. 11:47
 • Betyg: 3Byske kyrka har både positiva och negativa sidor. Klangen i kyrkorummet är fin och har en alldeles lagom lång efterklang: texten blir aldrig grötig eller riskerar att försvinna. En klar och skön klang.

  Däremot är den av någon anledning litet svår att hitta en bra köruppställning i. För att få bra ljud mellan stämmorna vill en gärna dra samman körens sidor, varpå koristerna nödgas vända vissa besökare ryggen.

  Detta löses lättast genom att sträcka ut kören över ett större utrymme, och då faller medhörningen något. Det är tyvärr bara att välja en vågskål.

  Men klart och skönt ljud.

  0 0 2017-11-10 kl. 13:16
 • Betyg: 4Vacker kyrka! De tre tre målningarna i koret liksom glasmålningen i sakristian är utförda av Torsten Nordberg som föddes i Byske år 1900.
  Dock trist att den inte hålls öppen numera.....
  Byske kyrka 29 juli 2015. Tyvärr låst då... Lejonet vaktar den låsta porten

  2 0 2015-07-03 kl. 23:35
 • Betyg: 5Mäktig kyrka i ovanlig modell, står högt belägen och syns vida omkring och fina målningar av Byskekonstnär.Tidigt foto av kyrkan med svart torn före 1924. Lina med barn. Altaret i Byske kyrka med juldekorationer foto från före 1955 då fönstren murades igen. Byske kyrka stämplat 1902. Byske kyrka med interiörritning. A P Nilson Stockholm som 1869 åtog sig att vara arkitekt och byggmästare för bygget av Byske kyrka. Som synes på dessa ritningar som jag fått av Gunnar Flygh Uppsala. Den första ritningen på hur Byske kyrka skulle se ut men ändrades senare till en billigare variant. Foton från uppklättring till tornet samt tornuret byggt av urmakare Anders Bergmark. Foton från uppklättring till tornet samt tornuret byggt av urmakare Anders Bergmark. A P Nilson Stockholm arkitekt o byggm. Byske kyrka. Urverket i Byske kyrka Urverket i Byske kyrka Urmakaren är Martin Hartman från Byske som drar upp verket och kollar att allt fungerar. I en av klockorna i Byske kyrka. En av klockorna i Byske kyrka. De två klockorna i tornet. Foton från uppklättring till tornet mellan ytter- och innervä

  2 0 2011-08-10 kl. 12:45

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Byske kyrka gillar även:

   Nederluleå kyrka
Luleå kommun
   Stensele kyrka
Storuman kommun
   Kiruna kyrka
Kiruna kommun
   Alnö gamla kyrka
Sundsvall kommun
   Hackås kyrka
Berg kommun

Visa alla kyrkor nära...