Välj kartsajt: kyrkor

Oscar Fredriks kyrka

4.2 i snittbetyg (12)

Oscar Fredriks kyrka är en kyrka som ligger i Göteborgs Oscar Fredriks församling i Göteborg kommun. Höggotisk stil, ritad av Helgo Zettervall. Den målade dekoren i koret, liksom glasmålningarna är utförda av konstnären Albert Eldh.Kyrkan invigdes 2 april 1893 av biskop Edvard Herman Rohde. Byggmästare var F. O. Peterson och kostnaden uppgick till cirka 515 000 kronor. Ännu 1897 gjordes ytterligare omfattande sprängningar av kyrkoplanen. Den är ett praktexempel på nordeuropeisk tegelgotik (nygotik). Det är en stor kyrka i rött tegel, som ursprungligen hade 1 685 sittplatser. Kyrkans plan avviker från den traditionella formen, genom att tornet fått sin plats vid sidan om koret. Kyrkan har sedan uppförandet restaurerats tre gånger: 1915, 1940 och 1974. Interiören är enhetlig i lummigt grönaktiga färger. Tornet är sextio meter högt, byggt i vinkel mellan långskeppet och norra tvärskeppsarmen.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka (sid 2):

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5En mycket praktfull kyrka i nygotik med smäckert sidoställt torn och stora rosettfönstser tillika spetsbågade fönster som gör att kyrkan ger ett nästan viktlöst intryck. Det är definitivt det förnämsta exemplet på nygotisk kyrkoarkitektur i Sverige. Helgo Zettervall ritade denna praktkyrka i Göteborg.

    2 0 2009-06-08 kl. 18:49
  • Betyg: 4Denna katedral i höggotisk stil är ritad av Helgo Zettervall och invigdes 1893. Magnifik i sitt överdåd, liksom även glasmålningarna i koret.

    1 0 2008-12-23 kl. 23:19

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Oscar Fredriks kyrka gillar även:

   Habo kyrka
Habo kommun
   Granhults kyrka
Nottebäck
   Ljusnarsbergs ky...
Ljusnarsberg kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun
   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun

Visa alla kyrkor nära...