Välj kartsajt: kyrkor

Gällivare gamla kyrka

3.3 i "vägt snittbetyg" (2)

Gällivare gamla kyrka är en kyrka som ligger i Gällivare församling i Gällivare kommun.Gällivare gamla kyrka är en kyrka med många namn. I folkmun används namnet Lappkyrkan eller Ettöreskyrkan. Det senare namnet kommer från tiden då landets invånare var tvungna att skänka ett öre per hushåll och år under en fyraårs period för att finansiera kyrkobygget som påbörjades 1747. Kyrkan är en av Gällivares äldst bevarade byggnader, huvudsakligen byggd för samerna, då man ansåg att dessa skulle kristnas. Den allra äldsta byggnaden tros vara ett litet timrat förråd på samma gård som Prästgården.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Själva kyrkan är en av de enklaste jag sett. Om man tänker bort klockstapeln kan den nästan tas som en profanbyggnad. Interiören är kärv, rustik. Men samtidigt ett monument över bygdens gamla historia, före malmepoken.Interiör mot väster. Interiör mot söder. Interiör mot öster. Exteriör juli 2017. Exteriör juli 2017.

    0 0 2017-08-03 kl. 05:57
  • Betyg: 3Som ersättning för den gamla altartavlan som flyttats över till nya kyrkan har man sågat upp ett fönster så naturen utanför får vara altartavla. Ingen elektrisk belysning, endast väggfasta ljusstakar och tre takkronor.

    0 0 2009-01-07 kl. 19:44

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Gällivare gamla kyrka gillar även:

   Jukkasjärvi kyrka
Kiruna kommun
   Kiruna kyrka
Kiruna kommun
   Övertorneå kyrka
Övertorneå kommun
   Nederluleå kyrka
Luleå kommun
   Karl Gustavs kyrka
Karungi
   Öjeby kyrka
Piteå kommun

Visa alla kyrkor nära...