Välj kartsajt: kyrkor

Kyrkås kyrka

3.7 i snittbetyg (6)

Kyrkås kyrka är en kyrka som ligger i Essunga församling i Essunga kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Bara exteriören på den här lilla kyrkan med sin medeltida liljesten gör att jag blir förtjust. Interiören är kanske inte så märkvärdig, men det finns många intressanta detaljer. Visst är predikstolen äldre än altaruppsatsen, men det rör sig om knappt 20 år... Dopfunten har en intressant inristning - är det som vaktmästaren sade, en soldat med svärd eller är det som Raä skriver , en man med ett ljus?
  Rekommenderar läsning om kyrkan på http:/ www.kringla.nu
  Närbild på inristningen en soldat med svärd eller en man med ett ljus? Dörren finns nu i vapenhuset och tjänar som dörr till en städskrubb. Den gamla dörren som varit försåld kom tillbaka 1946 och har ett stabilt lås Altaruppsatsen från 1690 har haft andra färger men de här togs fram 1946 Inristning på dopfunten från 1200-talet Dopfunt med uttömningshål eget foto eget foto Predikstol från 1671 mycket fina detaljer i träsniderierna Madonnan med barnet

  1 0 2017-05-04 kl. 12:43
 • Betyg: 4En liten och mysig träkyrka! Synd att den var låst när jag var här. Jag var här igår på återbesök men den var låst igen.Kyrkås kyrka Klockstapeln Ingången Inne i klockstapeln Kyrkås kyrka

  1 0 2016-04-10 kl. 11:55
 • Betyg: 3Kyrkås kyrka är en äldre träkyrka av okänd ålder. Kyrkan byggdes om och fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Sakristian byggdes i början av 1800-talet. Kyrkan restaurerades 1946. Altaruppsatsen och predikstolen är från slutet av 1600-talet. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.Kyrkås kyrka

  1 0 2013-02-19 kl. 06:41
 • Betyg: 3I Kyrkås gamla offerkyrka firades julottan traditionsenligt - på annandagen i minst trettio år.
  Från början var det för att prästen, i det som då var Lekås pastorat, inte ansågs hinna fira otta också i Kyrkås på juldagen. Nu ingår Kyrkås gamla offerkyrka i Essunga kyrkliga samfällighet, Skara stift, med åtta kyrkor.

  1 0 2010-01-09 kl. 17:02
 • Betyg: 4En rofylld idyll med tanke på att kyrkan sägs vara byggd före syndafloden och flutit hit. Kyrkan gav prästerskapet problem förr, den var alltför populär. Offergåvorna strömmade in, och frågan är om bakgrunden alltid var sant kristen.
  De problemen är sedan länge över, och nu när man färdas den smala väg som slingrar som högaktningsfullt förbi kyrkan, är detta mest en bild av hur kyrkan verkar vara en oupplöslig del av bygden. Den känns nästa som om den vore från allra första tid, om än inte från tiden före syndafloden, trots att den förstås byggts om många gånger.
  Hans Menzing

  3 0 2009-11-21 kl. 09:26
 • Betyg: 5Denna kyrka är en av sveriges minsta och vackraste. Inte bara sin enkla utsmyckning men också den vackra placering i den underabara miljön som omgiver den.
  Maria Hammar

  5 0 2009-01-11 kl. 11:27

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Kyrkås kyrka gillar även:

   Laske-Vedums kyrka
Vara kommun
   Jällby kyrka
Herrljunga kommun
   Ornunga gamla ky...
Vårgårda kommun
   Eriksberg gamla ...
Herrljunga kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Gökhems kyrka
Falköping kommun

Visa alla kyrkor nära...