Välj kartsajt: kyrkor

Vartofta-Åsaka kyrka

4.0 i "vägt snittbetyg" (3)

Vartofta-Åsaka kyrka är en kyrka som ligger i Yllestads församling i Falköping kommun. De äldsta delarna av Vartofta-Åsaka kyrka dateras från 1100- och 1200-talen. Fram till slutet av 1600-talet fanns här också ett torn som rasade ner till jämnhöjd med kyrkomurarna. För kyrkklockorna byggdes då en stapel i trä utanför västgaveln, där en dörröppning höggs ut som en huvudingång till kyrkan. Blixten slog emellertid ner i stapeln och den nuvarande ersatte den gamla i början av 1800-talet. Inne i kyrkan domineras rummet av det vackert himlade taket som tillkom vid en ombyggnation 1795. Altartavlan föreställer Den uppståndne, när de två lärjungarna försöker övertala honom att stanna hos dem, och är målad av fröken A. Wirgin. Dopfunten är från medeltiden och det finns också två järnbeslagna dörrar, den ena till sakristian och den andra till vapenhuset, som minner om medeltiden.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter:RelevansDatum Betyg

  • Betyg: 5En helt underbar kyrka. Jag var här idag och kyrkan var öppen. Mycket trevligt.Klockstapeln Kyrkorummet Läktaren Målning Dopfunten Altaret Målning Målning Vartofta-Åsaka kyrka

    0 0 2021-06-10 kl. 14:27
  • Betyg: 4Riktigt högt uppe på en kulle ligger kyrkan och det vill till att man har krafter nog att ta sig upp eftersom parkeringen ligger nere vid vägskälet. I värsta fall går det att åka bil ända upp, men P-plats saknas. Lummigt och fint är det och den gamla kyrkan gömmer ett inre som är mycket vackert och intressant. Framför allt taket med sina små texter här och där.
    i övrigt se bilder med text.
    Flera stenar av den riktigt gamla sorten Riktigt gamla stenar eget foto Votivskepp från 1947 Framtagen medeltida målning som sparats Predikstolens ljudtak är från 1734 Altartavla målad av frk Anna Wirgin 1800-talet  gåva av fam. Storchenfeldt Dopfunt från 1200-talet i sandsten Underbart tak Skriften i taket eget foto eget foto Vartofta-Åsaka kyrka 22 juli 2014

    0 0 2014-09-04 kl. 19:28
  • Betyg: 4Vartofta-Åsaka kyrka uppfördes i slutet av 1100-talet, eller i början av 1200-talet. År 1795 byggdes kyrkan om och miste en hel del av sin medeltida karaktär.Vartofta-Åsaka kyrka  maj 1988. Foto: Åke Johansson.

    1 0 2013-08-30 kl. 10:21

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Vartofta-Åsaka kyrka gillar även:

   Mularps kyrka
Falköping
   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Norra Lundby kyrka
Skara kommun

Visa alla kyrkor nära...