Välj kartsajt: kyrkor

S:ta Marie kapell

4.4 i snittbetyg (5)

S:ta Marie kapell är en kyrka som ligger i Sunnersbergs församling i Lidköping kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4En första byggnad uppfördes under 1100-talet och hette då Thorsö kyrka. Men redan under medeltiden lämnades kyrkan öde och förföll. Det har spekulerats att skälet till detta skulle vara digerdöden. Nuvarande byggnad uppfördes på 1600-talet. Altaret är murat av gråsten och täckt med en kalkstensskiva. En stor del av inredningen har bekostats av Magnus Gabriel De la Gardie, såsom altarring, altarprydnad med mera. Kapellet var vid mitt besök stängt.

  0 0 2015-08-07 kl. 09:09
 • Betyg: 5Mycket intressant kapell som i grunden alltså är den medeltida sockenkyrkan Torsö kyrka. Men sin unika prägel har det fått genom godset Trolmen. I det yttre är det det halvrunda koret som vittnar om att något inte är som vanligt - i det inre är det svårt att med kameran fånga kapellets särart. Porträtt av kungligheter och godsherrar, predikstolen högt ovan koröppningen, flera herrskapsläktare m. m. gör kapellet till en unik upplevelse. Snåla öppettider - tyvärr! Men passa på att besöka det när det ges möjlighet!Exteriör juli 2014. Altaret. Dopfunten. Interiör mot orgelläktaren.

  1 0 2014-07-11 kl. 19:40
 • Betyg: 5En liten och fint kapell. Ja idag så har jag Helt underbart! Lite annorlunda att ha predikastolen över gången. Synd att den är så sällan öppen. Tur att den var öppen idag.Predikstol S:ta Marie kapell Klockan i klockstapeln Predikstolen Krucifix Altaret Dopfunten Läktaren

  0 0 2013-07-18 kl. 17:15
 • Betyg: 5En historisk intressant kyrka och omkringliggande bygd .En gammal stol som är gjord i ett stycke ska finnas där och skall ha namn på Tranebergs ägare . Torsö är väl det gamla namnet på denna kyrka eller gårdskapell till säteriet Traneberg eller som de hette i gamla tider Torsö.

  1 1 2012-03-03 kl. 23:25
 • Betyg: 4Vacker och samtidigt spöklik, vid Tranebergs ägor belägen 1600-talskyrka (uppkallad efter greve Magnus Gabriel de la Gardies hustru), med anor från medeltid.
  En imponerande skara porträtt i kyrkan uppförda under 1750-talet, minner om den omfattande restaureringen, som genomfördes under samma tidsperiod. Även kor och sakristia är ett resultat av detta.
  De främsta spåren från medeltid, består i dopfunten (1100-tal), samt två liljestenar.

  Den mängd information som finns tillgänglig på platsen, gör kyrkan väl värd ett besök.
  Ätterna Ulfsparre af Broxviks och Taubes släktvapen. Delar av interiören Dopfunt förmodligen från 1100-tal. Kyrkan sedd från läktaren. Kapellet sett från öster. En av kyrkans två liljestenar. Kapellet sett från landsvägen. Karl XII Porträtt av Johan von Becker Peder Knudsson Månesköld och greveparet Posse.

  3 0 2011-07-18 kl. 23:51

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar S:ta Marie kapell gillar även:

   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Västerplana kyrka
Götene kommun
   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun
   Västra Gerums ky...
Skara kommun

Visa alla kyrkor nära...