Välj kartsajt: kyrkor

Vättlösa kyrka

3.7 i snittbetyg (5)

Vättlösa kyrka är en kyrka som ligger i Götene församling i Götene kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Den oansenliga byggnaden skvallrar inte om varken sin ålder eller sin rika interiör. Men kyrkan känns välkomnande, precis som Barbro skriver. Och jugendmålningarna passar in. Kanske för att de följer ungefär samma mall som medeltida valvmålningar. Tierpskolan känns inte alltför avlägsen.

  Uppe bakom orgelläktaren finns några gamla vapensköldar. Och dessa känns som en tradition som har överlevt sig själv. Krigisk, överdådig, med beväpnade ryttare och kanoner!

  Kyrkan har ett fristående klocktorn som är riktigt snyggt.
  Valvmålning en detalj. Valvmålning. Valvmålning en detalj. Och alla dessa kanoner. På ovala hjul (skölden såg verkligen ut så!). Vilket överdåd. Bååt Oxenstierna Trolle och många fler. En av kyrkans vapensköldar. Ett av de gamla korsen på kyrkogården. En fin collage av olika gamla skulpturfragment.

  0 0 2018-09-18 kl. 19:55
 • Betyg: 3En lite 1100-tals kyrka som är helt underbar. Men det som gör att den bara får fyra stjärnor är att den gamla dopfunten finns på Histoiska museet i Stockholm. Vättlösa har en ny dopfunt i trä istället. Jag gjorde återbesök idag. Kyrkan var öppen.Kyrkorummet Predikstolen Läktaren Timglas Målningar Altaret Gamal altartavla på läktaren Trappan till klockorna i klockstapeln Klockstapeln Vättlösa kyrka Vapensköld Vapensköld

  0 0 2017-05-26 kl. 15:06
 • Betyg: 4En 1100-talskyrka som med tiden blivit mycket modernare interiört. Jugendmålningar i och runt korvalvet på ett effektfullt sätt. Kyrkan kändes välkomnande, något trevligt i atmosfären. Den medeltida dopfunten och piscinan som en gång fanns är sålda till Historiska muséet. Nu har man en nytillverkad oansenlig dopfunt i trä.En oansenlig dopfunt har kommit istället för den medeltida som fanns eget foto eget foto eget foto korvalvets målning eget foto eget foto eget foto Textslingor över fönstren Vättlösa kyrka 30 sept 2013 eget foto

  0 0 2016-09-26 kl. 20:14
 • Betyg: 4Vättlösa romanska kyrka dateras till sent 1100-tal och är inspirerad av engelsk kyrkoarkitektur. Kyrkorummet präglas av senmedeltida kryssvalv med ovanliga jugendmålningar från restaureringen 1910. I främre valvet i koret finns en målad pelikan , som matar ungarna med sitt eget blod . En gammal symbol för Kristi offerdöd . Altartavlan från 1800-talet har ett äldre ramverk i barock . På kyrkogården står ett tiotal resta gravkors av sten vanliga bland allmogen under 1600- och 1700-talen .

  0 1 2013-07-19 kl. 12:48
 • Betyg: 4Kyrkan uppfördes runt år 1200, men har byggts om flera gånger. Interiören präglas av målningarna i jugend. Större delen av inredningen är från början av 1900-talet.Vättlösa kyrka på 80-talet. Foto: Åke Johansson. Vättlösa kyrka på 80-talet. Foto: Åke Johansson.

  0 0 2012-04-22 kl. 10:38

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Vättlösa kyrka gillar även:

   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Skälvums kyrka
Götene kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Västerplana kyrka
Götene kommun

Visa alla kyrkor nära...