Välj kartsajt: kyrkor

Bärbo kyrka

3.6 i "vägt snittbetyg" (4)

Bärbo kyrka är en kyrka som ligger i Stigtomta-Vrena församling i Nyköping kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 3Kyrkan, som är av gråsten består av ett rektangulärt långhus med ett smalare rakt avslutat kor i öster, en sakristia och en korarm i norr. Klockstapeln är från 1600-talet. Dopfunten, som är kyrkans äldsta inventarium är från 1200-talets första hälft. En gotisk ljuskrona är från senmedeltiden. Predikstolen tillverkades på 1640-talet. Det förnämsta inventariet är altartavlan, en tredelad målning (triptyk), utförd av Hans Kemmers på 1530-talet. Orgel skänktes till kyrkan 1878 av grevinnan Henriette Wachtmeister på Nääs. 500m söder om kyrkan ligger ett kapell. Kyrkan var vid mitt besök stängd. Utanför kapellet finns en minneslund. Kapellet är lite slitet enkelt och lite ostädat. Klockstapeln är från 1600-talet. Ca 500m söder om kyrkan ligger denna vackra kyrkogård med sitt lilla kapell.

  2 0 2012-09-15 kl. 15:41
 • Betyg: 4Bärbo kyrka uppfördes runt år 1200. Kyrkan förlängdes på 1400-talet. I slutet av 30-talet restaurerades kyrkan grundligt. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet.Bärbo kyrka sommaren 1996. Foto: Åke Johansson.

  0 0 2012-09-10 kl. 05:41
 • Betyg: 4Bärbo kyrka är en liten välbevarad patronatskyrka med stort utrymme för de adliga .Romansk gråstenskyrka , som är Södermanlands minsta .Fångar blicken är läktarens läge på den norra väggen och predikstolen på sydväggen för att prästen skulle kunna tala direkt till herrskapet. Den grevliga ätten Rosenhane härskade länge .och senare Wachtmeister. Ett målat altarskåp från 1530 och i skåpet avbildas Kristi lidandes historia och pådörrarnas yttersidor Adam och Eva.

  0 2 2012-09-09 kl. 05:51
 • Betyg: 4Det man först lägger märke till är herrskapsläktaren med separat ingång. Den gav ju lite mer utrymme i kyrkan på den tiden det begav sig. I koret över altaret en glasmålning, utförd av Albert Eldh. Framför hänger en medeltida järnkrona som består av tre ringar, på vilka det sitter fastnitade gotiska liljor och blad.
  En annan ljuskrona av annorlunda slag hänger ganska dold på läktaren.
  Bärbo kyrka är mycket trevlig, en kyrka man gärna besöker!
  Sedd från nordvästsidan Vackra skyltar för präst och kantor eget foto Minneslunden på nya kyrkogården Vid minneslunden Vackert utformat gravkapell på nya kyrkogården (från 1906) Gravkapellet på nya kyrkogården Eget foto Bärbo kyrka. Foto: Bertil Mattsson Orgel från 1876 och epitafium över Lars Eriksson Stormhatt kommendant på Nyköpingshus På orgelläkatren hänger denna ljuskrona Bilderna på predikstolen härrör från det gamla altarskåpet. De höggs av för att passa in. (1677) Läktaren med egen ingång från norrsidan uppfördes på bekostnad av och för herrskapet på Tista. En predikande man är den tydligaste kvarvarande målningen En triptyk från mitten av 1500-talet av Hans Kemner Lübeck Glasmålningen från 1923 är av Albert Eldh.

  3 0 2010-09-19 kl. 21:47

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bärbo kyrka gillar även:

   Bälinge kyrka
Nyköping kommun
   Hilleshögs kyrka
Ekerö kommun
   Odensala kyrka
Sigtuna kommun
   Tensta kyrka
Uppsala kommun
   S:t Nicolai kyrka
Nyköping kommun
   Sköldinge kyrka
Katrineholm kommun

Visa alla kyrkor nära...