Välj kartsajt: kyrkor

Ödeby kyrka

4.3 i snittbetyg (5)

Ödeby kyrka är en kyrka som ligger i Glanshammars församling i Örebro kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Ödeby kyrka är klassad som sevärdhetskyrka och det är lätt att förstå. Ett underbart altarskåp från Flandern, daterat till c:a 1500, en predikstol med skickligt utskurna figurer. En konstskatt utöver det vanliga hjälper också till.
  Fascinerad blev jag över det lilla porträttet av Ebba Brahe som bildar pendang till porträttet av hennes son Magnus Gabriel de la Gardie. Den senare som har skänkt många av de målningar som finns här.Orgeln som tidigare var ospelbar är nu restaurerad av Tomas och Monica Svenske till gott skick igen. Glöm inte att gå ut i vapenhuset och titta på ost-altaret!
  Ödeby kyrka 29 juni 2013 I sakristian Porträtt av Magnus Gabriel de la Gardie Porträtt av Ebba Brahe mor till Magnus Gabriel de la Gardie På läktarbröstet finns de la Gardies vapen Sannolikt Ebba Brahes vapensköld på läktarbröstet ovanför hennes porträtt S. Ambrosius En målning under läktaren med en väldigt mängd detaljer man inte ser i förstone. eget foto eget foto I sakristian hänger kopior i andra hand efter Albrecht Dürers original ´Adam och Eva´ 1507 Drygt 20 förnämliga målningar hänger i kyrkan Det s.k. smöraltaret/ostaltaret i vapenhuset Översteprästen Aron på en dörr som tidigare ledde in till sakristian (före 1784) Altarskåp från Flandern tillverkat i Mechelen på tidigt 1500-tal Predikstolen från 1681 har varit vitmålad men återfått sina ursprungliga färger Orgeln ljuder nu åter skönt efter renovering av Tomas och Monica Svenske Dopstället till vilket man har en fin skål

  2 0 2017-07-21 kl. 20:23
 • Betyg: 3Den här kyrkan ligger mitt i skogen, vid vägens skog. Det är ingen kyrka som du passerar och tittar in i. Jag ´ramlade´ dock på den när jag besökte en fornborg i närheten. Den var låst, som de flest kyrkor är numera. De går buss hit, på morgonen. Och tillbaka in till stan sent på eftermiddagen. Hoppas den är öppen nästa gång för den ser intressant ut.

  1 0 2013-11-04 kl. 10:39
 • Betyg: 5En klenod ute i skogen! För att ta sig dit så måste man åka en bit men man blir rikligen belönad. Präglad av Magnus Gabriel De la Gardie och fylld med intressanta föremål.Augusti 2008.

  3 0 2011-04-09 kl. 07:23
 • Betyg: 4Orgeln
  1665: Installation av 6-stämmigt orgelverk byggt under 1650-talet av orgelbyggare Franz Boll, Stockholm (d.1676), för Ekholmens slottskapell i Uppland. 1856: Erik Adolf Setterquist bygger ny orgel. 1958: Ny parallellbälg insatt av Setterquist & son, Örebro. 2005: Orgeln restaureras av Tomas och Monica Svenske.

  2 0 2010-04-29 kl. 08:37
 • Betyg: 5Jag kommer av ett brusand hav, skrev Magnus Gabriel de la Gardie.

  Kägelholms slott ligger i ruiner. Rikskanslerns fest är slut, men kyrkan är orörd av brand och reduktion. Lyft på taket och du möter Maria Euphrosynes juvelskrin i megaformat. Kyrkan är tryfferad med konstskatter.

  Ur mörker kommer jag till ljus,
  från armod till Guds rika hus,
  från oro till god vila.

  12 0 2008-12-22 kl. 17:38

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Ödeby kyrka gillar även:

   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   Jukkasjärvi kyrka
Kiruna kommun
   Risinge Sankta M...
Finspång
   Härnevi kyrka
Enköping kommun
   Vika kyrka
Falun kommun

Visa alla kyrkor nära...