Välj kartsajt: kyrkor

Vederslövs gamla kyrka

4.8 i snittbetyg (7)

Vederslövs gamla kyrka är en kyrka som ligger i Vederslöv-Dänningelanda församling i Växjö kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans DatumBetyg: Bäst betyg Sämst betyg

  • Betyg: 5Vi hade turen att anlända till kyrkan samtidigt som två herrar kom med en väldig nyckel. Tydligen ska nyckeln hämtas en bit bort.

    Väl inne kunde vi inte annat än häpna över alla historiska spår. Vapenhuset är en tillbyggnad av trä och in till långhuset leder en dörr med rikligt smyckade järnbeslag - är det den ursprungliga kyrkporten? Låsanordningen är imponerande! Väggarna pryds av medeltida kalkmålningar och golvet är täckt av ojämn stenläggning. På bänkraderna har tidigare kyrkobesökare ristat ´klotter´. I baksidans yttervägg sitter en kanonkula som sägs härröra från ett danskt anfall.

    1 1 2022-07-21 kl. 06:29
  • Betyg: 5En självklar fullfemma, både med tanke på den välbevarade känslan av förfluten tid som möter besökaren i kyrkan, men också på grund av de bevarade utsmyckningarna och kalkmålningarna.Augusti 2019 Augusti 2019 Gamla och nya kyrkan Augusti 2019

    1 1 2019-08-16 kl. 15:15
  • Betyg: 5En klassisk medeltida kyrka med både triumfbåge och ingången till kyrkan på södersidan. Så var det med alla medeltida kyrkor eftersom de byggdes med förebilder av Jerusalems tempel. Kyrkan indelad i två delar, som ´det heliga´ och ´det allra heligaste´. Ingången i templet i Jerusalem låg också på södersidan

    1 1 2014-05-28 kl. 11:18
  • Betyg: 5Bland alla gamla kyrkor är denna mycket speciell; svårt att säga varför. Så gott som nakna väggar. Primitivt stengolv. Vad kallt det måste ha varit där.

    Man får en påtaglig känsla av ödekyrka -- men en gång var den fylld till brädden. Bänkarna fyller allt utrymme. Folk i första raden till vänster såg inte ens altaret, endast väggen. Och de närmast predikstolen satt nästan under den. Det finns även bänkar till höger och vänster om altaret. En asketisk sakristia med tunnvalv. Och gåtfulla förkortningar vid målningar på väggarna.

    Man får själv hämta nycklarna och låsa upp de två dörrarna.
    Vederslövs nya kyrka syns i bakgrunden. Dörren in till kyrkan. Den smala triumfbågen. Kyrkbänkarna. Trängre än Ryanair. Man får böja på knäna när man låser upp vapenhuset. Den andra bamsenyckeln öppnar en rikt utsmyckad dörr. Dörren till sakristian. Vinden viner genom den andra  oanvända dörren. ´Ano 1679´ är bänkarna. Ingen orgel finns i kyrkan. Altaret. Augusti 2013.

    1 1 2013-12-25 kl. 21:47
  • Betyg: 5Vederslövs gamla kyrka uppfördes troligtvis i slutet av 1100-talet. Kyrkan är byggd i romansk stil med rak koravslutning. I den bevarade triumfbågen finns romanska målningar. Tyvärr var denna mycket sevärda kyrka låst vid mitt besök!Vederslövs gamla kyrka

    1 1 2012-12-26 kl. 08:21
  • Betyg: 5Man blir som sagt lyrisk! och det redan när man når den inre dörren ( som finns på bild)! Inne är väggarna smyckade på ett helt annat sätt än vad man är van vid i ´nya´ (1700-1800-tal) kyrkor. man skulle kunna tillbringa en hel dag bara med att titta på väggarna. Och en annan kul grej är att på en del ställen bland bänkarna har olydiga församlingsbor skrivit sina namn och årtal. Så det var populärt med klotter redan 1832... Det som vi idag ser som skadegörelse har efter 188 år blivit ett tidsdokument. Ger mycket blandade känslor.

    3 1 2010-06-04 kl. 15:49
  • Betyg: 5Om man vill in här får man gå till granngården och där får man låna två! bamsiga nycklar. När man väl kommer in i kyrkan är det lätt att, som jag, bli alldeles lyrisk. Man grips av vördnad inför alla genuint gamla detaljer.Den vackra gamla dörren eget foto Vederslövs gamla kyrka 16 juni 2018

    3 1 2009-01-30 kl. 23:51

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Vederslövs gamla kyrka gillar även:

   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Jäts gamla kyrka
Växjö kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun

Visa alla kyrkor nära...