Välj kartsajt: kyrkor

Vederslövs gamla kyrka

4.7 i snittbetyg (6)

Vederslövs gamla kyrka är en kyrka som ligger i Vederslöv-Dänningelanda församling i Växjö kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5En klassisk medeltida kyrka med både triumfbåge och ingången till kyrkan på södersidan. Så var det med alla medeltida kyrkor eftersom de byggdes med förebilder av Jerusalems tempel. Kyrkan indelad i två delar, som ´det heliga´ och ´det allra heligaste´. Ingången i templet i Jerusalem låg också på södersidan

  0 0 2014-05-28 kl. 11:18
 • Betyg: 5Kyrkan invigdes omkring år 1200. Interiören präglas av målningsdekor. I den smala triumfbågen finns medeltida fragmentariska motiv. Altaruppsats och predikstol utförd av Sven Segervall 1739. Bänkinredningen är från 1679.
  Sevärd romansk stenkyrka!

  3 2 2014-05-23 kl. 13:17
 • Betyg: 5Bland alla gamla kyrkor är denna mycket speciell; svårt att säga varför. Så gott som nakna väggar. Primitivt stengolv. Vad kallt det måste ha varit där.

  Man får en påtaglig känsla av ödekyrka -- men en gång var den fylld till brädden. Bänkarna fyller allt utrymme. Folk i första raden till vänster såg inte ens altaret, endast väggen. Och de närmast predikstolen satt nästan under den. Det finns även bänkar till höger och vänster om altaret. En asketisk sakristia med tunnvalv. Och gåtfulla förkortningar vid målningar på väggarna.

  Man får själv hämta nycklarna och låsa upp de två dörrarna.
  Vederslövs nya kyrka syns i bakgrunden. Dörren in till kyrkan. Den smala triumfbågen. Kyrkbänkarna. Trängre än Ryanair. Vyn från bänken till höger om altaret. Augusti 2013. ´Ano 1679´ är bänkarna. Ingen orgel finns i kyrkan. Dörren till sakristian. Vinden viner genom den andra oanvända dörren. Den andra bamsenyckeln öppnar en rikt utsmyckad dörr. Man får böja på knäna när man låser upp vapenhuset.

  0 0 2013-12-25 kl. 21:47
 • Betyg: 5Vederslövs gamla kyrka uppfördes troligtvis i slutet av 1100-talet. Kyrkan är byggd i romansk stil med rak koravslutning. I den bevarade triumfbågen finns romanska målningar. Tyvärr var denna mycket sevärda kyrka låst vid mitt besök!Vederslövs gamla kyrka

  0 0 2012-12-26 kl. 08:21
 • Betyg: 5Man blir som sagt lyrisk! och det redan när man når den inre dörren ( som finns på bild)! Inne är väggarna smyckade på ett helt annat sätt än vad man är van vid i ´nya´ (1700-1800-tal) kyrkor. man skulle kunna tillbringa en hel dag bara med att titta på väggarna. Och en annan kul grej är att på en del ställen bland bänkarna har olydiga församlingsbor skrivit sina namn och årtal. Så det var populärt med klotter redan 1832... Det som vi idag ser som skadegörelse har efter 188 år blivit ett tidsdokument. Ger mycket blandade känslor.

  2 0 2010-06-04 kl. 15:49
 • Betyg: 5Om man vill in här får man gå till granngården och där får man låna två! bamsiga nycklar. När man väl kommer in i kyrkan är det lätt att, som jag, bli alldeles lyrisk. Man grips av vördnad inför alla genuint gamla detaljer.Den vackra gamla dörren Vederslövs gamla kyrka 16 juni 2018 eget foto

  1 0 2009-01-30 kl. 23:51

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Vederslövs gamla kyrka gillar även:

   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun

Visa alla kyrkor nära...