Välj kartsajt: kyrkor

Vadstena klosterkyrka

4.6 i snittbetyg (27)

Vadstena klosterkyrka är en kyrka som ligger i Vadstena församling i Vadstena kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Vilken helt underbar kyrka. Jag var här idag. Kyrkan var öppen. Nu har jag även filmat denna.Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka Vadstena klosterkyrka

    0 0 2023-07-25 kl. 17:10
  • Betyg: 5Hela den storslagna historiska miljö som omger kyrkan bidrar förstås till att förstärka upplevelsen, men kyrkan är verkligen en mäktig byggnad i sig. Uppförd som klosterkyrka i enlighet med heliga Birgittas direktiv avspeglar den både hennes religiösa tankar och livet i kommuniteten.

    De kulturhistoriska lämningarna och konstskatterna är många. Birgittas kvarlevor förvaras i ett rött relikskrin i koret och hon finns avbildad i två mindre träskulpturer. Här finns även ett mycket vackert Birgittaaltare och flera madonnabilder. Det här är en kyrka som lockar till många besök.

    0 0 2021-06-25 kl. 08:26
  • Betyg: 5En fantastisk kyrka, som gjord för bön och andakt. Tyvärr är det packat med turister på sommaren och det är ett klart minus.

    Glada hälsningar

    Patrik Öbrink

    0 1 2013-12-28 kl. 00:28
  • Betyg: 5En kyrka man vill besöka igen och igen. Den tar andan av en. Här finns många gamla skadade skulpturer i trä: Jesusar, Madonnor, änglar och diverse helgon. De har placerats på omsorgsfullt utvalda platser och fyller sin roll lika väl som de gjorde när de var nya, hela och målade. Kanske ännu bättre.
    Akustiken är mäktig. Att sjunga tidegärden här är en oförglömlig upplevelse. En annan gång har jag haft turen att komma just när en grupp katolska munkar sjöng gregoriansk mässa.
    Triumfkrucifixet är lika gammalt som kyrkan. Stämningsfull sidoaltare komponerad av ihopplockade skulpturer. Här är det rena geometrin som gäller. Birgitta ville ha murar utan utsmyckningar. Sköna Madonnan. Sköna Madonnan. Huvudaltaret. Här tog prästerna emot nunnornas bikt utan att se varandra. Gamla alratet  en detalj (Jesus tar emot Maria i himlen?). Yttersta domen  det gamla altaret (väntan på skärselden och paradiset?). Jungfru Maria on det gamla altaret. Det gamla huvudaltaret (bakom det nuvarande). Klosterkyrkan speglar sig i vattnet. Fasaden mot Vättern. Johannes Döparen. Johannes Döparen (med halva lammet) En Jesus spikad fast till väggen. Ängladna har förlorat sina musikinstrument men försöker ändå bjuda till dans. Den imponerande fasaden mot Vättern. Yttersta domen (helvetet och skärselden?). Maj 3012. Anna själv tredje. Orgeln. Tillbakalutad Sankta Birgitta verkar mysa över sin kyrka. Aposteln Jakob  pilgrimernas skyddshelgon.

    2 0 2013-09-04 kl. 20:14
  • Betyg: 4Är egentligen inte särskilt ändamålsenig som föramlingskyrka då interiören är för dyster och opersonlig. Vad den däremot är värdefull som är det historiska minnesmärket efter Birgitta och klostrets storhetstid. Birgitta är ju känd i hela världen i så stor utsträckning som få svenskar (möjligen Astrid Lindgren) fått. Hennes grav har t.o.m. fått besök av påven. Klostret som egentligen kom till under hennes dotter Katarina var före reformationen ett av landets främsta kulturcentra med stort bibliotek m.m. Kyrkan vilar på minnen från en förgången storhetstid.

    0 0 2013-07-22 kl. 19:13
  • Betyg: 4En enorm kyrkosal med en mäktig känsla. Är inte troende men jag trivdes väldigt bra i kyrkan. Dit måste jag återkomma.
    Bertil Glamsmyr

    1 0 2013-04-03 kl. 08:55
  • Betyg: 4Jag besökte kyrkan som barn men blev faktiskt överaskad över hur stor den var när vi tittade in när vi var på genomresa i somras. Ett vackert kyrkorum. Vadstena klosterkyrka

    0 1 2012-10-20 kl. 20:15
  • Betyg: 3Den är mycket stor och vacker framföralt invändig.Vättern som ligger vakert inte alls längt från kyrkan

    0 0 2012-09-20 kl. 16:32
  • Betyg: 5En sevärhet som är svår att beskriva, bör upplevas på plats!

    0 0 2012-08-24 kl. 15:44
  • Betyg: 4En magisk kyrka med atmostfär av massor av värme och ´evighet´... historiens vingslag slår en verkligen när man kommer in i denna byggnad

    0 0 2012-07-31 kl. 18:50

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Vadstena klosterkyrka gillar även:

   Habo kyrka
Habo kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Risinge Sankta M...
Finspång
   Västerplana kyrka
Götene kommun
   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun

Visa alla kyrkor nära...