Välj kartsajt: kyrkor

Nöttja kyrka

4.2 i "vägt snittbetyg" (4)

Nöttja kyrka är en kyrka som ligger i Södra Ljunga församling i Ljungby kommun. Den är byggd i slutet av 1100-talet eller början på 1200-talet. Läs mer på hemsidan.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Några bilder på Nöttja kyrka i samband med ett ´bybesök´
  Kyrkan reser sig ståtligt på en kulle mitt i byn i nära anslutning till Bolmån.
  En vacker fristående klockstapel av trä från 1600-talet.
  Kyrkan var inte öppen för oväntat besök denna dag.
  Däremot fick jag tillgång på besök i församlingshemmet för göra en avfotografering av en vacker tavla målad av Mikael Raatikainen som målade av kyrkan 1925. Jag har bifogat bilder på den till denna sida för er som är intresserade.
  Samtidigt sänder jag ett tack till Therese och Kh Owe Carlsson för er medverkan i samband med besöket den 12/11 2014.
  Oljemålning av Nöttja kyrka 1925 målaren Mikael Raatikainen. Församlingshuset i nära anslutning till huvudingången till kyrkan. Den gamla klockstapeln från 1600-talet med utvändig stege till tornet. Vägbron över Bolmån mot kyrkans baksida. Här börjar samhället med sin ortsskylt. Handhuggen sten och järnräcken omgärdar kyrkogården.

  1 0 2014-11-15 kl. 12:49
 • Betyg: 5En riktig pärla! Draperimålningarna i dubbel upplaga är mycket effektfullt. Även runt fönster och sakristians dörr finns liknande målningar.
  Intressant historia med funna rester av en medeltida stavkyrka under den nuvarande och flertalet gravar.
  Fragment av gamla kalkmålningar finns kvar, ett frodigt lejon på nordväggen t.ex
  Altaruppsatsen från 1754 av Sven Segervall är märkt med kungliga initialer. Samme man försåg predikstolen med skulpterade detaljer. Tidigare hade (antagligen) de under läktaren placerade bibelcitaten prytt fälten i predikstolen.
  Predikstol som 1754 försågs med skulpterade detaljer av Sven Segervall ´Nådastolen´ medeltid En av fyra tavlor med bibelcitat under läktaren En av fyra texttavlor som hänger under läktaren eget foto Dopfunt från 1200-talets senare hälft Helgonbilder över sakristiedörren Vackra slingor i triumfbågen Till åminnelse av Johan von Nieroth eget foto Krucifixet med evangelisternas namn i ändarna Ett lejon på väggen Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas initialer flankerar korset i altaruppsatsen eget foto eget foto eget foto Nöttja kyrka 29 augusti 2014 Altaruppsats från 1754 utförd av Sven Segervall

  0 0 2014-11-13 kl. 12:38
 • Betyg: 4Nöttja kyrka uppfördes på 1200-talet. Sakristian byggdes 1865. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet och ett krucifix från 1300-talet.Nöttja kyrka sommaren 1997. Foto: Åke Johansson.

  1 0 2012-07-10 kl. 18:27
 • Betyg: 5Nöttja kyrka tillhör en av de få som har korväggen kvar med sitt fina valv. Tidigare hade kyrkan sin ingång i söderväggen längst väster ut och dopfunten stod mot västerväggen längst ned i kyrkan nära ingången. I medeltiden fanns inte bänkar eller predikstol eller läktare. inte heller fanns de stora fönstren då, utan bara några och små fönster fanns. Men då var kyrkan på sina väggar målade med allehanda bilder. i dag finns lite rester därav i koret.

  2 0 2010-09-21 kl. 16:21

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Nöttja kyrka gillar även:

   Vederslövs gamla...
Växjö kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Härkeberga kyrka
Härkeberga, Enköping kommun
   Trönö gamla kyrk...
Söderhamn

Visa alla kyrkor nära...